Foto:Dvd Varaždinbreg /facebook.com/dvdvarazdinbreg.halic

Posle višednevne visoke temperature vazduha i opasnih vrućina, vreme se promenilo. A sa sobom je donela nestabilno vreme, kišu, olujne udare, pljuskove i grmljavinu.

Na splitskom području čupana su stabla

Jako nevreme koje je u noći sa nedelje na ponedeljak zahvatilo šire splitsko područje zadalo je dosta problema vatrogascima koji su uglavnom uklanjali stabla koja su pala na puteve, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.

Ostrva su takođe pogođena

Nakon 23 sata drveće je padalo uglavnom u centru grada, na puteve i parkirana vozila, poplavljeni su podrumi, što je takođe zahtevalo intervenciju vatrogasaca.

Osim Splita, nevreme, grmljavina i obilna kiša zahvatili su i Kaštela, šire makarsko područje, ostrva Hvar, Brač, Vis i Šoltu, a slabijim intenzitetom i padavinama i ostatak županije.

Za kratko vreme pala je ogromna količina kiše

U Splitu je za kratko vreme palo više od 25 litara kiše po metru kvadratnom. Velike količine vode izbacile su i par kanalizacionih poklopaca (šahtova) širom grada. Osim materijalne štete, koje će sigurno biti zbog drveća koje je palo na parkirana vozila, srećom tokom nevremena nisu zabeležene ljudske žrtve.

Oluja i kod Varaždina

Jako nevreme nije zaobišlo ni delove Varaždinske županije, u Poduzetničkoj zoni Kneginec jak vetar srušio je jedan od šest silosa kompanije Fanon, na Osnovnoj školi Trnovec oštećen je krov, a u Trnovcu Bartolovečkom oborena stabla.

Foto:Dvd Varaždinbreg /facebook.com/dvdvarazdinbreg.halic

Grad je padao na lepoglavskom i ivanečkom području i u delovima Krapinsko-zagorske županije ali Županijski centar 112 nije primio dojave o šteti izazvanoj gradom, ali su dobili dve prijave iz opcštine Hum. na Sutli. Nevreme je tamo počelo oko 17.30 i trajalo je oko pola sata.

Foto:Dvd Varaždinbreg /facebook.com/dvdvarazdinbreg.halic

Padao grad

Juče u 15 sati izdtoo je naređenje za paljenje generatora, koji su radili do 20 sati, rekao je predsednik Udruženja raketara protivgradne odbrane Hrvatske, Josip Salatko.

I pored generatora grad je ipak padao u Tuhlju, piše Zagorje.com i dodaje da je takođe padao i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave…

Foto:Dvd Varaždinbreg /facebook.com/dvdvarazdinbreg.halic

DHMZ uključio alarme, očekuje se još nevremena

Što se tiče vremenske prognoze za naredne dane, za celu Hrvatsku izdato je narandžasto upozorenje, što znači da je vreme potencijalno opasno po zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Prognoza uključuje mogućnost jačeg nevremena sa grmljavinom, koje može prouzrokovati veliku štetu. Moguća je šteta na imovini i drveću kao i lokalne bujične poplave, udari vetra i grad, a mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom i saobraćaju.

BONUS VIDEO: Bujica zatekla vozače na autoputu ka Vranju: Nevreme praćeno olujnim vremenom, kišom i gradom odnelo i deo lokalnog puta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar