Foto:Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Ruski policijski i vojni zvaničnici upali su u poslovni centar u Moskvi i zarobili sve ljude koje su videli, a za koje su procenili da bi mogli da se bore u ratu u Ukrajini, piše Vašington Post.

Muzičari koji su tamo vežbali, poštar, čovek iz servisne agencije i desetine drugih ljudi odvedeni su u najbliži vojni centar. Ovo je nova, oštrija faza mobilizacije, pa se muškarci širom zemlje skrivaju kako bi pobegli pre nego ih pošalju u borbu. Policijske i vojne grupe muškarce zaustavljaju na ulicama, ispred stanica metroa, vrebaju ih i u predvorjima stambenih zgrada, upadaju u kafiće i restorane istovremeno blokirajući izlaze. Tako su odveli oko 200 muškaraca koji su radili u građevinskoj firmi MIPSTROY1 i desetine stanara moskovskog prihvatilišta za beskućnike.

Jedan od onih koji iz prve ruke doživeli kako izgleda nova faza prisilne mobilizacije je 30-godišnji Aleksej kojem je službenik u utorak upao u kancelariju zajedno s dvojicom policajaca i nekoliko vojnika u civilu. Tražili su njegove dokumente, a zatim naredili da tiho pođe s njima pod pretnjom upotrebe sile.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Bio sam u panici jer nikada pre nisam bio pritvoren, a svi znaju da je jako loše ako vas uhapsi ruska policija“ rekao je on za Vašington post.

Stručnjaci smatraju da bi ova nova faza Putinove mobilizacije mogla da ugrozi prećutnu podršku koju mu pruža deo građana, pa čak i izazvati društvene nemire. Posebno u velikim gradovima koji su do sada prošli gotovo neokrznuti ratom.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare