Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Izraelska vojska sprovodi opsežnu operaciju u severnoj Gazi, izdajući naređenja za evakuaciju i blokirajući snabdevanje hranom, samo nekoliko nedelja nakon što je premijer Benjamin Netanjahu rekao da razmatra plan za opsadu tog područja kako bi naterao Hamas da oslobodi taoce.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su operaciju ovog vikenda nakon obaveštajnih podataka za koje je rečeno da su pokazali „prisustvo terorista i terorističke infrastrukture u oblasti Džabalja u severnom pojasu Gaze, kao i napore Hamasa da obnovi svoje operativne sposobnosti“. U praksi, obnovljena ofanziva je mnogo šira od izbegličkog kampa Džabalija.

Četiri izvora su izjavila za CNN da izraelska vlada nije usvojila predlog o opsadi koji je izneo penzionisani general Giora Eiland. Međutim, trenutna operacija liči na plan koji je Eiland izneo na javnom video snimku, kao i u privatnim razgovorima sa izraelskom vladom i Knesetom, izraelskim parlamentom.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši visoki vojni zvaničnik upoznat sa razmišljanjima izraelske vlade i bezbednosnog rukovodstva, iako nije direktno uključen u donošenje odluka, rekao je za CNN da je kabinet usvojio „verziju“ Eilandovog predloga, koji je postao poznat kao „generalov plan“. Eiland je za CNN rekao da je tvrdnja „prilično tačna“, ali da postoje značajne razlike između njegovog predloga i onoga što se sprovodi na terenu.

Operacija dolazi u trenutku kada je poznato da izraelska vlada razmatra nekoliko planova za resetovanje rata u Gazi. Eiland je prošlog meseca predložio da svi civili budu proterani iz severne Gaze, a zatim da se prekine snabdevanje tog područja.

Bivši vojni zvaničnik koji je razgovarao za CNN rekao je da je „ono što je usvojila vlada bilo potrebno da se učini u Gazi. To je usvojeno bez ikakvog načina koji bi se mogao shvatiti kao kršenje međunarodnog zakona.

Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Eilandov predlog nije imao plan da se dozvoli povratak civila iz Gaze u severnu Gazu, rekao je penzionisani general-major Geršon Hakoen, koji je bio uključen u njegovu izradu. Ta situacija bi svakako izazvala optužbe za etničko čišćenje, na koje su već ukazivali akademici poput Omera Bartova, izraelskog profesora holokausta i studija genocida na Univerzitetu Braun na Rod Ajlendu.

Eiland je rekao CNN-u putem tekstualne poruke da kabinet „zaista postupa po mojoj preporuci da preuzme kontrolu nad severnim pojasom Gaze, ali sam preporučio sprovođenje opsade (nakon evakuacije civila) i zaustavljanje zaliha. Ništa od toga se ne dešava .“

U ponedeljak je portparol izraelske vojske naredio svim Palestincima u najsevernijim zajednicama Gaze – Bejt Hanunu, Džabalji i Bejt Lahiji – da napuste i presele se u Al Mavasi, „humanitarnu zonu“ koju je proglasio Izrael, koja je ipak bila pod intenzivnim vazdušnim napadima u mesecima bombardovanja.

Samo 17 od 36 bolnica u Gazi je još uvek delimično operativno. Izraelska vojska je nedavno naredila da se evakuiše tri najsevernije bolnice u Gazi.

Najintenzivnija akcija

Isporuke hrane u severnu Gazu, koje su ionako oskudne, izgleda da su skoro potpuno prestale otkako je izraelska vojska započela svoju obnovljenu operaciju ovog vikenda. Za CNN je saopšteno u petak da nijedan kamion sa hranom nije ušao u severnu Gazu od početka meseca.

CNN je tražio komentar od IDF-a o blokadi isporuka pomoći, ali odgovor nisu dobili. Netanjahu je prošlog meseca rekao zatvorenom komitetu Kneseta da „generalov plan ima mnogo smisla“.

Benjamin Netanjahu Foto:AP Photo/Ohad Zwigenberg

On je rekao da je to jedna od nekoliko ideja koje se razmatraju da preokrenu tok rata u Gazi, koji je sada u drugoj godini.

Palestinci u severnoj Gazi kažu da je ova nedelja donela neke od najintenzivnijih vojnih akcija u ratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare