Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bivša šefica demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da će se kandidovati ponovo za svoje mesto u Kongresu kao predstavnica Kalifornije na izborima 2024, odbacujući spekulacije o odlasku u penziju.

„Naša zemlja treba da pokaže svetu da naša zastava i dalje sija. Zato ću se ponovo kandidovati“, rekla je Pelosi (83) preko društvene mreže X.

Ona je ovo izjavila pred saveznicima u okrugu San Franciska, koji je predstavljala više od 35 godina.

Njena odluka je objavljena u trenutku kada republikanci kontrolišu donji dom američkog Kongresa, ali sa tesnom većinom. Demokrate veruju da imaju šansu da povrate vođstvo u donjem domu 2024. kada će predsednik Džo Bajden da se kandiduje za drugi mandat.

Pelosina objava zaustavlja govor o njenom odlasku u penziju, a ona je i dalje uticajni vođa, važna partijska ličnost i jaka u prikupljanju sredstava za demokrate.

Objava takođe dolazi u trenutku kada se Amerikom vode žustre rasprave o starenju političara, predsednik Džo Bajden ima 80 godina, njegov rival Donald Tramp 77.

Pelosi je bila demokratska predsednica donjeg doma američkog Kongresa, a u novembru prošle godine je podnela ostavku kao šefica demokrata u tom domu, navodeći da želi da ostavi mesto novoj generaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je ostala u Predstavničkom domu kao predstavnica Kalifornije i mada je samo obična predstavnica, zadržala je veliki uticaj na Kapitolu, gde se nalazi od 1987. godine.

Dugo je kao predsednica donjeg doma bila treća najvažnija ličnost u američkoj državi, posle predsednika i potpresednika zemlje, izabrana je prvi put za predsednicu donjeg doma 2007. godine. Poznata je po ulozi glavne protivnice Donalda Trampa, protiv koga se žestoko borila dok je bio predsednik zemlje.

Krajem oktobra, njenog supruga Pola napao je čovek sa čekićem usred noći u njihovom domu u Kaliforniji. On je zapravo tražio nju, zato što ju je optuživao da laže.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar