Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN

Imenovanje Valerija Gerasimova na funkciju komandanta ruskih snaga u Ukrajini nagovestila je veliku promenu ruske taktike. Takođe, mnogi su ovaj potez ruskog lidera Vladimira Putina protumačili kao "vruć krompir" u rukama novog komadanata. Sada je postalo jasno i zašto - Gerasimov ima ispred sebe gotovo nemoguć zadatak i nerealno malo vremena za njegovo ostvarenje.

Naime, njemu je Putin navodno naredio da do početka marta zauzme čitav Donbas. Time je ova oblast, nekada glavno uporište ruskih snaga postalo prioritet broj jedan. Rok za ovaj zadatak takođe je simboličan, jer se poklapa sa godišnjicom početka rata u Ukrajini.

Svakako, ovim imenovanjem je postalo jasno da Kremlj ne sumnja u Gerasimova i da od njega očekuje da se obim operacije znatno poveća.

To bi moglo biti zasnovano na tome što je Gerasimov jedan od ključnih ljudi Kremlja od početka rata. Zato sada ima zadatak da ostvari punu kontrolu nad Donbasom, koji čine samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika, koje je Rusija anektirala u septembru prošle godine.

Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Naime, Gerasimov je bio jedna od tri osobe, uz ruskog predsednika Vladimira Putina, zadužena za planiranje invazije na Ukrajinu.

U maju je navodno posetio liniju fronta u istočnoj regiji Donbas jer su trupe imale teške gubitke. Gerasimov je, inače, zapovednik veteran iz Drugog čečenskog rata.

Ipak, ni njega nisu zaobišle kritike. Ruski vojni blogeri pitaju se da li će on zaista moći da ispuni zadatak s obzirom na to da je, kako pojedini navode, „previše mekan“.

Ukrajinci pokušali da ga ubiju?

Kao jednog od ključnih vojnih zapovednika Kremlja, ranijih meseci pojavile su se informacije da je planiran atentat na Gerasimova.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Po vojnoj logici, na ovo su se odlučili zbog toga što ga smatraju pretnjom.

Naime, istraga Njujork Tajmsa je pokazala da je početkom maja Gerasimov ranjen na frontu. Ovo je bila dugo i temeljno pripremana operacija.

Američki zvaničnici su saznali da je Gerasimov planirao put na prve linije fronta, ali su te informacije sakrili od Ukrajinaca zabrinuti da bi pokušaj ubistva mogao da dovede do eskalacije rata, pa čak i do rata između Sjedinjenih Država i Rusije.

Ukrajinci su ipak saznali za put. Posle rasprave unutar Bele Kuće, Vašington je od Ukrajine tražio da obustavi napad. Međutim, rečeno im je da su zakasnili i da su ga Ukrajinci već pokrenuli.

U tom napadu ubijeno je na desetine ruskih vojnika, ali ne i sam general Gerasimov.

Valerij Gerasimov Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Sa druge strane, Ukrajinci su tvrdili da su bombardovali lokaciju na kojoj se nalazio. Prilikom granatiranja škole u Izjumu, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom, ranjeno je više od 200 vojnika i jedan general.

Ukazivali su da je povreda Gerasimova dovoljno teška da je povučen sa ukrajinskog fronta na dalje lečenje u Rusiju, kao i da je to još jedan poraz za ruske snage.

Pročitajte još:

Ipak, istraživački ruski medij Agentstvo preneo je da je Gerasimov prvo vojnim helikopterom Mi-8 prebačen iz ratne zone u Belgorod u zapadnoj Rusiji. Tri jurišna helikoptera Kamov-52 kružila su dok je Mi-8 prevozio Gerasimova i druge vojne glavešine.

Zatim se u Belgorodu ukrcao u avion Ministarstva odbrane Tu-154 koji je odleteo na nepoznato odredište.

Da li je zbog toga bio „sklonjen“ na vreme ili mu je Putin dao dovoljno vremena da se oporavi ostaće nejasno. Kako god, čini se da je imao kada da se pripremi za ambiciozni podvig koji se od njega očekuje.

BONUS VIDEO Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar