Foto: Shutterstock

Nemački parlament podržao je novi zakon koji dozvoljava rekreativnu upotrebu kanabisa. Na mnogim javnim mestima, pušenje kanabisa postaće legalno od 1. aprila.

Prema zakonu, punoletni u Nemačkoj moći će da poseduju značajne količine kanabisa, ali stroga pravila učiniće kupovinu droge teškom, piše BBC.

Posedovanje do 25 grama, što je ekvivalentno desetinama jakih džointova, biće dozvoljeno na javnim mestima. U privatnim kućama, zakonski limit će biti 50 grama.

Upotreba droge među mladima već godinama raste uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravlja Karl Lauterbah. Međutim, legalni kafići s kanabisom neće se odjednom pojaviti širom zemlje. Simon Borhart iz opozicione konzervativne CDU rekla je Bundestagu, nemačkom parlamentu, da je vlada nastavila sa svojim „potpuno nepotrebnim, zbunjenim zakonom“ bez obzira na upozorenja lekara, policije i psihoterapeuta.

Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Pušenje kanabisa u blizini škola i sportskim terenima, i dalje će biti ilegalno. Ključno je da će tržište biti strogo regulisano, tako da kupovina droge neće biti laka. Originalni planovi za dozvolu licenciranim prodavnicama i apotekama da prodaju kanabis su odbačeni zbog zabrinutosti EU da bi to moglo dovesti do naglog porasta izvoza droge.

Umesto toga, nekomercijalni klubovi članova, nazvani „klubovi društvenog kanabisa“, će uzgajati i distribuirati ograničenu količinu droge. Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumiranje kanabisa na licu mesta neće biti dozvoljeno, a članstvo će biti dostupno samo nemačkim državljanima.

Takođe će biti dozvoljeno uzgajanje sopstvenog kanabisa, sa do tri biljke marihuane dozvoljene po domaćinstvu. To znači da bi Nemačka mogla biti u paradoksalnoj situaciji da dozvoli posedovanje prilično velikih količina droge, dok istovremeno otežava njeno legalno kupovinu.

Pročitajte još...

Redovni pušači bi imali koristi, ali povremeni korisnici bi se borili da je legalno kupe, a turisti bi bili isključeni. Kritičari kažu da će to jednostavno ojačati crno tržište. U narednih nekoliko godina, vlada želi da proceni uticaj novog zakona i na kraju uvede licenciranu prodaju kanabisa.

Ali s obzirom na to koliko je debata bila mukotrpna do sada, ništa nije sigurno.

U međuvremenu, opozicioni konzervativci kažu da će, ako dođu na vlast sledeće godine, ukinuti zakon u potpunosti. Nemačka verovatno neće uskoro postati nova Amsterdam u Evropi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare