Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Velika godišnja konferencija za novinare predsednika Rusije Vladimira Putina održana je danas u Moskvi i trajala je ukupno tri sata i 56 minuta. Putin je odgovorio na 55 pitanja novinara među kojima su bile različite teme - korovirus, gas, Ukrajina, NATO-a, Aleksej Navaljni....

PROČITAJTE JOŠ:

NATO

Novinari su pitali Putina da li može da obeća da Rusija neće napadati druge nacije.

„Akcije Rusije zavise od pretnji sa kojima se suočava“, kaže Putin.

U ovom trenutku smatra da bi dalje širenje NATO-a u Evropi bilo neprihvatljivo jer bi ugrozilo nacionalnu bezbednost Rusije. Istakao je da je NATO prevario Rusiju kada je obećala da se neće širiti prema ruskoj granici, a na bloku je da se pozabavi ruskim zabrinutostima.

„Ovaj stav je bio jasan kao dan, ali se Zapad pravi da ga ne shvata. Naši ‘partneri’ očigledno misle da je Rusija prevelika. To je verovatno zato što velikih evropskih imperija iz prošlosti više nema, a sada su evropski narodi mali“, rekao je on.

Dodao je da je Rusija učinila sve što je mogla da postane prijatelj sa Zapadom, otkrivajući svoje nuklearne tajne zapadnim zvaničnicima.

Rusija želi da izbegne sukob sa Ukrajinom i Zapadom, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ovo nije naš željeni izbor, mi to ne želimo“, poručio je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Pripajanje Krima

Putin se osvrnuo i na tenzije sa Ukrajinom i na pripajanje Krima svojoj teritoriji. Istakao je da napetost sa Ukrajinom potiče od 2014. godine, kada se dogodio državni udar u toj zemlji.

„Kremlj je radio sa Juščenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), raspravljao se oko gasa i bio spreman da nastavi dalji rad, ali šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat“, izjavio je Putin, a prenosi „Sputnjik“.

Očigledno je da je, kako dodaje, postajalo legitimno negodovanje građana.

„Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije, svi su se složili. Posle dan-dva – državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna“, izjavio je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski predsednik se, međutim, zapitao zašto je to urađeno.

„Posle toga se desio Krim – Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini i posebno u Donbasu. Bili smo primorani da uradimo nešto 2014. godine. Tako je nastala kriza“, objasnio je predsednik Rusije.

„Ukrajina sprema novu intervenciju“

Ruski lider je podsetio da su ukrajinske vlasti već dva puta pokušale da pokrenu ofanzivu u Donbasu, koja se, kako tvrdi, završila potpuno neuspešno za Kijev, prenosi ruska agencija TAS S.

„Imamo utisak da oni, možda, spremaju i treću vojnu operaciju i unapred nas upozoravaju da se ne mešamo, da ne branimo ove ljude (stanovništvo Donbasa), i da će, ako se umešamo i branimo ih, uslediti nove sankcije. Ovo je prvi scenario na koji moramo da reagujemo“, poručio je Putin.

Drugi scenario, prema njegovim rečima, uključuje generalno stvaranje „anti-Rusije“ na teritoriji Ukrajine „uz stalno upumpavanje naprednog naoružanja i ispiranje mozda stanovništva“.

Putin je poručio i da zvanični Kijev ne sprovodi sporazume iz Minska, koji su, kako tvrdi, jedini mogući način za rešavanje sukoba u Donbasu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Slučaj Navaljni

Dopisnik BBC-ja je pitao Putina za Navaljnog, ali i za druge opozicionare koji su bili na meti ruskih zakona o registraciji stranih agenata. „Zar vlada nije zabrinuta da će to dovesti do nezavoljstva i pobune sličnog onome što se već desilo u ruskoj istoriji?“, glasilo je pitanje, prenosi RT.

Govoreći o Navaljnom, Putin je rekao da je reč o osobi koja je navodno bila otrovana, jer, kako tvrdi, nema dokaza koji potvrđuju trovanje.

„Ne postoji ni jedan. Predložili smo da tamo dođu naši stručnjaci, ja sam to lično ponudio predsedniku Francuske, kancelarki Nemačke i ništa. Pa, kako ovo objasniti? Ako nema šta da se odgovori, nema potrebe da se priča o tome“, rekao je predsednik Rusije.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Optužbe oko ruskog gasa

Putina su novinari podsetili da je „Gasprom“ optužen za monopol na tržištu i da je cena gasa dostigla apsolutni rekord. Pitanje je glasilo: Da li je „Gasprom“ kriv?

„Naravno da nije. To je pokušaj da se sve ponovo okrene naglavačke. Kolega pita šta Zapad ne razume. Svi lažu, jer namerno komplikuju stvari. ‘Gasprom’ je povećao isporuke za skoro 20 odsto u dalje inostranstvo i u Evropu uopšte. Ovo je po meni jedina kompanija koja se tako ponaša“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

O optužbama da Rusija manipuliše snabdevanjem kako bi izvršila pritisak na Evropu, Putin je rekao da te „optužbe jednostavno nisu istitine“.

„Gasprom je isporučio sve što je trebalo po postojećim ugovorima. U međuvremenu, američki dobavljač LNG je napustio evropsko tržište i isporučio je svoje proizvode na tržištu u Latinskoj Americi, gde su cene bile veće“, rekao je.

Istakao je da drugi faktori oko ove krize, uključuću hladnu zimu, nedostatak „zelene“ energije, evropski napor da se ugase proizvođači energije bazirani na ugljovodinicima i tako dalje, prenosi RT.

„Evropljani su odbacili poziv Rusije na dugoročne ugovore o snabdevanju i optužili su Rusiju da pokušava da preuzme tržište“, naglasio je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Borba sa koronavirusom

Na samom početku, Putin se osvrnuo na borbu protiv koronavirusa. Ruski predsednik je rekao da se nastavlja borba protiv korona virusa i da je svestan opasnosti od širenja omikron soja. Kako je dodao, ruska privreda se pokazala pripremljenija za šokove i izazove koje je donela pandemija virusa korona nego druge zemlje. Govoreći o vakcinaciji, Putin je rekao da i druge zemlje imaju problema sa niskim nivoom vakcinacije, na primer Nemačka.

„Koliko znam, u Rusiji je vakcinisano ili preležalo kovid 59, 4 odsto građana. To nije dovoljno. Potreban nam je kolektivni imunitet od 80 odsto, Nadam se da ćemo sledeće godine dostići taj nivo“, istakao je Putin, prenosi Sputnjik.

Novinari su pitali Putina kako se objašnjavaju novi talasi kovida 19? Koliko je potvrđena efikasnost vakcinacije? Kako lekari objašnjavaju ponovne slučajeva zaraze? Zašto je stopa smrtnosti tako visoka?

„To je uzrokovano sposobnošću ovog novog virusa da mutira. Vrlo jednostavan odgovor. Novi sojevi se pojavljuju tamo gde postoje problemi sa zdravstvenim sistemima. Zato i govorim o potrebi međusobnog priznavanja i distribucije vakcina. U suprotnom nećemo uspeti da se izborimo sa ovim problemom na globalnom nivou“, objasnio je Putin, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar