Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Marwan Ali/EPA-EFE/Indonesian Embassy KBRI Khartoum/Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zbog borbi koje ne prestaju u Sudanu volonteri su bez identifikacije sahranili 180 tela koja su izvukli s područja sukoba u Kartumu i Darfuru, saopštio je u subotu sudanski Crveni polumesec.

U Sudanu od 15. aprila krvavi rat vode vojska generala Abdela Fataha al-Burhana i paravojska Snage za brzu podršku (FSR) generala Mohameda Hamdana Dagala.

U sukobu je poginulo više od 1.800 ljudi, a više od milion i po je izbeglo i raseljeno. Sukob i dalje besni uprkos potpisivanju nekoliko primirja koja se na terenu neprestano krše. U takvim prilikama 102 tela su bez identifikacije sahranjena na groblju Al Šegilabu južno od Kartuma i 78 u Darfuru, navodi Crveni polumesec u saopštenju.

Dogovor o zaštiti civila

Premda su vojni zapovednik i njegov pomoćnik koji mu je postao suparnik mnogo puta obećali da će štititi civile i osigurati humanitarne koridore, volonteri Crvenog polumeseca, uz pomoć Međunarodnog odbora Crvenog krsta, imaju teškoća u izvlačenju tela „zbog bezbednosnih ograničenja“.

Pregovori izaslanika dve sukobljene strane organizovani u Džedi, na Crvenom moru, iznedrili su načelni dogovor o „zaštiti civila“ i o tome da humanitarni radnici mogu „prikupljati, popisivati i ukapati mrtve u saradnji s nadležnim vlastima“, prenosi Index.hr.

No koridori obećani u okviru teoretskog primirja postignutog uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nisu se konkretizovani.

PROČITAJTE JOŠ:

Problem s bolnicama

Uprkos najavi američkih sankcija protiv vojske i paravojnih snaga, borbe teškim oružjem svakodnevno odnose žrtve, pljačka se nastavlja, a broj raseljenih neprestano raste. U Kartumu civili nemaju vode i gotovine, a struja često nestaje. Bolnice u ratnim zonama ne rade punim kapacitetom ili uopšte ne rade.

Situacija je još teža u Darfuru, uz granicu s Čadom, i mogla bi se pogoršati s dolaskom kišnog razdoblja, koje je u Sudanu sinonim za malariju, prehrambenu nesigurnost i neuhranjenost dece. Darfur, gde živi četvrtina sudanskog stanovništva, nije se oporavio od strašnog dvadesetogodišnjeg rata u kojemu su poginule stotine hiljada ljudi, a dva miliona je raseljeno.

BONUS VIDEO: Bolnice u Kartumu se zatvaraju zbog nedostatka opreme i ljudstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar