Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Pune dve godine rata u Ukrajini, spekuliše se o gubicima Kijeva i Moskve kada je reč o vojnicima. Prvi put je o tome javno nedavno progovorio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, navodeći da je 31.000 ukrajinskih vojnika stradala od 24. februara 2022. godine. Zapadni podaci ukazuju da ni ova cifra nije u potpunosti verodostojna, te da je Ukrajina pretrpela veće gubitke. Kada je o Rusiji reč, zvanična Moskva nikada nije želela da iznese takve podatke u javnost, ali se u istraživanju nezavisnih medija Mediazoe i Meduze navodi da je Rusija izgubila 75.000 vojnika.

Podaci Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula od kada je počeo napad Rusije na tu zemlju pre dve godine, što je prvi zvanični podatak.

Zelenski je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da ne može da obelodani broj ranjenih jer bi to „pomoglo ruskom vojnom planiranju“.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

„U ovom ratu je ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika. Ne 300.000, a ne 150.000. Predsednik Rusije Vladimir Putin laže… Ali ipak, ovo je veliki gubitak za nas“, istakao je on.

Ukrajina nije iznosila podatke o svojim vojnim gubicima od kraja 2022. godine, kada je pomoćnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao da je 13.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od početka napada 24. februara.

Zelenski je rekao da pobeda Ukrajine u ratu protiv ruskih snaga zavisi od podrške Zapada.

On je rekao da ima „pozitivan“ osećaj u pogledu mogućnosti da saveznici i partneri Kijeva isporuče Ukrajini rakete dugog dometa.

Foto:: James Glossop / News Licensing / Profimedia

Gubici Rusije

Mediazona i Meduza zajednički su objavile istragu o ruskim žrtvama.

Od proleća 2022. Mediazona, u saradnji sa Ruskim servisom BBC, prati ruske gubitke koristeći javno dostupne podatke.

Nalazi pokazuju da je do 1. januara 2024. rat rezultirao smrću 75.000 ruskih muškaraca mlađih od 50 godina. Ova brojka ne uključuje vojno osoblje iz jedinica samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike pod kontrolom Rusije.

Procenjenih 75.000 smrtnih slučajeva među ruskim muškarcima mlađim od 50 godina zbog sukoba je statistička cifra koja može varirati, a stvarni gubici se verovatno kreću između 66.000 i 88.000 muškaraca.

Do druge godine sukoba, na linijama fronta je skoro sve u zastoju, ali je stopa žrtava ostala visoka, čak se značajno povećala.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U 2022. godini, koju je karakterisalo nekoliko velikih ruskih vojnih ofanziva i povlačenja, uključujući rani napad na Bahmut, ubijeno je oko 24.000 vojnika. U 2023. godini, ovaj broj dostigao je 50.000.

Smrtonosna opsada Bahmuta

Opsada Bahmuta je najsmrtonosnija pojedinačna operacija u ratu. Skoro žrtava su zatvorenici koje je regrutovao Vagner.

Tokom dve godine, sastav ruskih vojnih snaga se značajno promenio. U početku su invaziju vodili profesionalni vojnici. Do druge polovine 2022. godine, redovi su se povećali dobrovoljcima, zarobljenicima, a kasnije i mobilisanim regrutima, koji su činili značajan deo poginulih.

Do kraja 2023. godine procenjeni broj smrtnih slučajeva po grupama bio je: 21.000 vojnika po ugovoru, 19.000 zatvorenika, 16.000 mobilisanih vojnika.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ova procena od 75.000 odnosi se samo na identifikovane i sahranjene osobe, a još uvek se ne zna skoro ništa o nestalima.

U proleće 2023. godine, Državna duma je donela zakon kojim se pojednostavljuje proces zvaničnog proglašenja nestalih vojnika mrtvim, što je dovelo do značajnog porasta tužbi u vojnim garnizonskim sudovima, od ukupno 128 do kraja godine.

Ukrajinski gubici

Tek nedavno je postao dostupan izvor koji dozvoljava približno poređenje smrtnih slučajeva između ruskih i ukrajinskih oružanih snaga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina, kao i Rusija, zvanično ne prijavljuje svoje vojne gubitke. Jedna cifra došla je od savetnika iz kancelarije ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka u decembru 2022, koji je procenio žrtve ukrajinske vojske na između 10 i 13 hiljada. Ovaj broj se ne može proveriti i stoga nije pogodan za direktno poređenje sa ruskim gubicima, kao ni podaci koje je izneo Zelenski.

Nekoliko inicijativa tvrdi da prati ukrajinske žrtve. Jedan takav projekat, „WarTears“, pokrenuo je krajem maja 2022. provojni ruski Telegram kanal Ribar. „WarTears“ izveštava o preko 69.000 poginulih Ukrajinaca. Međutim, ovoj bazi podataka, dostupnoj za preuzimanje, nedostaju eksterne veze za verifikaciju, što je čini neproverljivom i neprikladnom za analitičke svrhe.

BONUS VIDEO N1 specijal: Dve godine rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare