Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najviši zapovednik vojske Ukrajine general Oleksandar Sirski izjavio je danas da ona sada kontroliše 1.000 kvadratnih kilometara oblasti Kursk u susednoj Rusiji, i to je prvi put da je neki ukrajinski vojni zvaničnik javno rekao kolike su razmere ovog upada koji je osramotio Kremlj.

General Sirski dao je izjavu putem video snimka objavljenog danas na Telegram kanalu. Preko njega je obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o razvoju situacije na frontu.

„Trupe ispunjavaju svoje zadatke. Borbe se nastavljaju zapravo duž cele linije fronta. Situacija je pod našom kontrolom“, rekao je Sirski.

Zelenski je izjavio da teritorija u Rusiji koju sada kontrolišu ukrajinske snage korišćena za ruske napade na region Sumi u Ukrajini, i to mnogo puta.

Prema njegovim rečima, „apsolutno je fer uništiti ruske teroriste tamo gde se nalaze.“

„Rusija je donela rat drugima. Sad im on dolazi kući“, rekao je Zelenski preko Telegram kanala.

Zelenski je prvi put potvrdio da ukrajinska vojska deluje u regionu Kursk. Preko Telegrama je pohvalio vojnike i komandante svoje zemlje „za njihovu postojanost i odlučne akcije“ koje nije precizirao.

Ruske snage se i dalje bore da odgovore na iznenadni ukrajinski napad nakon skoro nedelju dana žestokih borbi.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je upad, koji je izazvao bekstvo više od 100.000 civila, pokušaj Kijeva da zaustavi ofanzivu Moskve u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini i dobije polugu za pritisak u eventualnim mirovnim pregovorima.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare