Reykjanes vulkan Foto:mediadrumimages/@sebmgd / Media Drum World / Profimedia

Građani Islanda i svetska javnost, svedoci su spektakularnih prizora erupcije vulkana koji mogu da se mogu vide putem društvenih mreža.

Pukotina dugačka 40 kilometara, izbacuje poluotopljeno kamenje u blizini ribarskog grada Grindavik, piše Skaj njuz.

Nakon što je u novembru zabeleženo na hiljade malih zemljotresa, nadležni su evakuisani meštane tog grada, jer su sumnjali da će doći do erupcije, što se u ponedeljak uveče i dogodilo.

Island vulkan Foto:Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

Uprkos vatrenim slikama, stručnjaci kažu da vulkanska aktivnost postaje manje intenzivna u poređenju sa inicijalnom erupcijom.

Stručnjaci su upozorili da bi zagađenje gasom moglo da pogodi islandsku prestonicu, Rejkjavik, ali za sada nema poremećaja u vazdušnom saobraćaju.

Island vulkan Foto:Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

Kada je 2010. godine eruptirao drugi vulkan na Islandu, otkazano je ili odloženo hiljade letova.

Islandska vlada je naglasila da „erupcija ne predstavlja pretnju po život“.

Island, erupcija vulkana
Island, erupcija vulkana

Stanovnicima Grindavika, koji su već mesec dana van svojih domova, sada definitivno neće biti dozvoljeno da se vrate kući za Božić, što je potvrdio i gradonačelnik.

Pročitajte još...

Stanovnik Hans Vera opisao je svoju kuću blizu mora kao idiličnu, ali je rekao da se on i drugi sada suočavaju sa „igrom čekanja“.

Nejasno je koliko dugo će trajati vulkanska aktivnost na Islandu, državi poznatoj kao „zemlja vatre i leda“. Sve bi moglo da se zavši za nekoliko dana, ali može da traje i mesecima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare