Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Američki državni sekrater Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin sastali su se u nedelju u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Razgovor trojice političara je trajao tri sata, a kako navode američki mediji, sastanak se dogodio u najvećoj tajnosti iz bezbedonosnih razloga.

Blinken je istakao da je ovo putovanje u Kijev bila šansa da se pokaže snažna stalna podrška Amerike ukrajinskoj vladi.

„To je bio ceo fokus naše posete. Želeli smo da se fokusiramo na posao koji je trebalo da odradimo, kako idemo napred u svim ovim različitim linija otpora“, rekao je Blinken novinarima sa nepoznate lokacije u Poljskoj u blizini ukrajinske granice, prenosi CNN.

„Videli smo ljude na ulicama Kijeva“

Istakao je da je tokom sastanka Zelenski izrazio zahvalnost za liderstvo predsednika Džoa Bajdena i velikodušnost SAD prema Ukrajini. Blinken ističe da Rusija nastavlja da pokušava uništi delove Ukrajine, ali da Ukrajinci čvrsto stoje. Dodao je da Moskva ne uspeva u svojim ratnim ciljeva, dok Ukrajina uspeva.

Foto: Tanjug/Department of Defense /AP

Na pitanje novinara šta su videli na putu za prestonicu, Blinken je rekao da su išli vozom sa jugozapada Poljske za Kijev.

„Tako da nismo mnogo videli osim onoga što smo videli kroz prozor voza. U samom Kijevu smo otišli pravo do predsedničke palate“, rekao je Blinken.

Dodao je da nije imao mnogo prilika da razgovara sa prosečnim Ukrajincima.

„Videli smo ljude na ulicama Kijeva, dokaz da je bitka za Kijev dobijena“, rekao je on.

Dodao je da je na „površini bilo znakova normalnog života“ u delovima grada.

Foto: Tanjug/AP /Alex Brandon/Pool

„Ali to je u potpunoj suprotnosti sa onim što se dešava u drugim delovima Ukrajine, na jugu i istoku, gde ruska brutalnost čini užasne stvari ljudima svakog dana“, rekao je Blinken.

Američki državni sekrater je naveo da će „suverena nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego što će ruski predsednik Vladimir Putin biti na sceni“.

„Suština je sledeća. Ne znamo kako će se dalje odvijati ovaj rat, ali znamo da će suverena nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego što će Vladimir Putin biti na sceni“, rekao je Blinken.

„I naša podrška Ukrajini u budućnosti će se nastaviti. Nastaviće se sve dok ne vidimo konačan uspeh“, zaključio je on.

Foto: Tanjug/Department of Defense /AP

„Činimo sve da Ukrajincima obezbedimo artiljeriju i municiju“

Govoreći na konferenciji za novinare na tajnoj lokaciji u blizini poljsko-ukrajinske granice, ministar odbrane Ostin je rekao da je „sastanak bio veoma produktivan“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bili smo veoma srećni što smo imali tu priliku“, rekao je on.

„Tokom sastanka, izrazili smo najdublje saučešće predsedniku zbog gubitka velikog broja civila i naravno zbog gubitka onih hrabrih trupa koje su uradile veličanstven posao potiskujući ruske snage. Takođe smo izrazili svoje divljenje njihovom profesionalizmu i njihovoj posvećenosti odbrani svoje demokratije“, dodao je Ostin.

On je istakao da se potrebe Ukrajine menjaju kako priroda borbe evoluira, delom zatom što se fokus pomerio na istok zemlje.

„Znači Ukrajincima je potrebno oružje velikog demeta. Čuli ste da su izrazili potrebu za tenkovima. A mi činimo sve što možemo da im obezbedimo podršku, artiljeriju i municiju koja će biti efikasna u ovoj fazi borbe“, rekao je Ostin.

Sva najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Da li se u Ukarajini dogodio genocid?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar