Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Iako je to "ozbiljno razmatrao" prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin više ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja i nagodbe sa Kijevom. Umesto toga, on je sada fokusiran na osvajanje što više ukrajinske teritorije, kazali su Fajnanšl tajmsu tri izvora koja su imala uvid u razgovore sa predsednikom.

Kako saznaje Fajnanšl tajms, predsednika Rusije Vladimira Putina više ne zanimaju diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini. On sada samo želi da zauzme što je više moguće ukrajinske teritorije.

Tri izvora koja su o ovome govorila za Fajnanšl tajms kazala su da je Putin prošlog meseca, nakon ruskih neuspeha na bojnom polju, a pre nego što je bio optužen za ratne zločine u Mariupolju i Buči, „ozbiljno razmatrao“ mirovni pregovor sa Ukrajinom.

„Postojala je nada za dogovor. Putin je išao tamo-vamo. On mora da nađe način da iz ovoga izađe kao pobednik“, izjavio je jedan od tri izvora.

Pročitajte još:

Nakon što je Moskva potonula, međutim, izvori Fajnanšl tajmsa kažu da je Putin ljudima uključenim u mirovne pregovore rekao da ne vidi nikakvo moguće rešenje kroz diplomatiju i da su pregovori završili u „ćorsokaku“.

Prema rečima jednog od izvora, „Putin je bio protiv potpisivanja bilo čega“ nakon što je izgbuljena Moskva, vodeći brod ruske Crnomogrske flore i „ponos ruske flote“.

„Posle Moskve, [Putin] nije izgledao kao pobednik jer je to bilo ponižavajuće“, dodaje izvor FT-a.

Jedan od izvora takođe je izjavio da Putin „iskreno veruje u gluposti koje čuje na [ruskoj] državnoj televiziji“ i da želi „veliku pobedu“.

Kako podseća Fajnanšl tajms, ukrajinski i zapadni zvaničnici oduvek su sumnjali u Putinovu iskrenost i posvećenost mirovnim pregovorima, optužujući ga da samo kupuje vreme za nove ofanzive.

****

Bonus video: Da li se u Ukarajini dogodio genocid?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar