Herbert Kikl sa pristalicama FOTO: AP Photo/Heinz-Peter Bader

Austrijska krajnja desničarska Slobodarska partija (FPO) je pobednik parlamentarnih izbora u Austriji. Ovo je prvi put od Drugog svetskog rata da je stranka ukorenjena u nacističkoj ideologiji osvojila najviše glasova na nacionalnim izborima.

Rekordan rezultat

Predvođena Herbertom Kiklom, koji je dobio podršku zbog posrnule ekonomije i zabrinutosti da Austrija prima imigrante brže nego što može da ih integriše, FPO je osvojio oko 29 odsto glasova – rekordni rezultat koji bi stranci mogao dati platformu za vođenje sledeća vlada.

„Ovo je otvorilo vrata nove ere,“ rekao je šef stranke Herbert Kikl nakon objave prvih rezultata.

Na izbore je izašlo čak 6,3 miliona birača (78%), a u kampanji su dominirala pitanja migracije i azila, kao i posrnula ekonomija i rat u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

FPO bi trebalo da ima oko 56 od 183 mesta u parlamentu, dok bi konzervativci dobili 52, a socijaldemokrate 41 mesto.

Generalni sekretar FPO-a Mihael Šnedlic rekao je da su „muškarci i žene Austrije pisali istoriju“, ali je odbio da kaže o kakvoj koaliciji će njegova stranka pokušati da pregovara.

BBC je preneo da je analiza birača pokazala da su za krajnju desnicu najverovatnije glasali oni od 35 do 59 godina, nešto više žena nego muškaraca.

Formiranje vlade

Kikl mora da nađe partnera za formiranje stabilne koalicije jer ga drugi lideri stranke ne podnose. Odbili su da mu služe i vrlo brzo su počeli da razmatraju mogućnost alternativne vlade na čelu sa FPO.

FPO je deo grupe krajnje desnice u Evropskom parlamentu, koju predvodi Nacionalni skup Francuske (RN).

Liderka RN je Marin Le Pen je izrazila oduševljenje pobedom, rekavši da je to pokazatelj da takve partije napreduju.

Na Fejsbuku se oglasio i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je napisao: „Kakav vikend!! Posle Češke još jedna pobeda patriota preko granice… Bez rata, bez migracija i bez rodne propagande!“

Veze sa nacizmom otežavaju koalicije

FPO, koji su 1950-ih osnovali bivši članovi SS-a i drugi nacistički veterani, učestvovao je na ovim izborima na platformi protiv stranaca, obećavajući da će izgraditi „tvrđavu Austriju“ kako bi sprečio migrante.

Kikl je biračima obećao da će, ako mu daju pobedu, služiti kao njihov „Volkskanzler“ ili „narodni kancelar“, nadimak koji je koristio Adolf Hitler. Iako stranka umanjuje svoju nacističku prošlost i pokušava da se predstavi kao antiestablišment alternativa mejnstrim desnici i levom centru, ona redovno koristi antisemitske fašističke trope. Podsetnik na dubinu partijskog afiniteta prema estetici Trećeg rajha došao je u petak na sahrani dugogodišnjeg političara FPO, gde su ožalošćeni ispratili svog kolegu pevanjem SS himne. Brojni lideri FPO, bivši i sadašnji, prisustvovali su sahrani.

Ovakvi ekscesi će otežati FPO-u formiranje koalicije, ali to ipak nije nemoguće.

Pobeda evroskeptika FPO mogla bi da poseje podele unutar Evropske unije kada je reč o oblasti spoljne politike koja se odnosi na podršku Ukrajini protiv invazije Moskve na tu zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare