Nestanak, a potom i ubistvo tinejdžerke Vanje G. (14) iz Skoplja potreslo je čitav region Zapadnog Balkana. Glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje i frizera Pančea Žežovskog je Ljupčo Palevski Palčo, koji je nekon dvostrukog ubistva pobegao u Tursku. Dok se čeka njegovo izručenje Severnoj Makedoniji, regionalna javnost postavlja samo jedno pitanje - zašto? I ovo, nažalost, nije prvi put da se to pitamo. Ovo su monstruozni zločini i njihovi počinitelji koji su prethodnih godina zavili Balkan u crno.

Ljupčo Pavelski

Glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo tinejdžerke Vanje G. (14) iz Skoplja, Ljupčo Palevski Palčo, uhapšen je u Turskoj i očekuje se njegovo izručenje Severnoj Makedoniji. Vanja je, prema informacijama policije, oteta u ulazu u zgradu, gde je vezana, a onda ubačena u gepek. Pojavile su se jezive spekulacije da je ona ugušena u gepeku.

Ljupčo Palevski-Palčo Foto: Makedonska policija

U stravičan zločin, kako su mediji objavili, umešan je i žrtvin otac, Aleksandar G, koji je njene navike i kretanje ispričao otmičarima ne bi li iznudio novac od majke, od čega su svi imali koristi.

Kako je bilo objavljeno, Vanja je zgrabljena iz unutrašnjosti zgrade, vezanih ruku i nogu u vreću za spavanje i ubačena u „citroen“. Kada su napustili Skoplje, otmičari su ubili Vanju, a auto zapalili.

Policija sumnja da je upravo Pavelski ubio Vanju hicem iz pištolja u selu nadomak Skoplja. Ostali osumnjičeni su priznali da su izvršili pomenuto krivično delo, dok Vanjin otac nije priznao umešanost u zločin.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Makedonski mediji takođe su objavili da je Palevski bivši građevinski mogul, bivši predsednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedeljnika Start, politički aktivista, autor podkasta na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.

On je 2019. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je hteo da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane poternice iz Hrvatske iz 2015. godine, gde je bio dužan 2.500 evra. Palčo je uhapšen u junu 2020. zbog nepoštovanja mere samoizolacije.

Nermin Sulejmanović

U avgustu 2023. godine, Nermin Sulejmanović je izvršio trostruko ubistvo, ubivši nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dve osobe, Denisa i Đengiza Ondera.

Nermin Sulejmanović
Nermin Sulejmanović Foto: Facebook

Nizamu je ubio ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, i to dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Ono što je dodatno uznemirilo javnost jeste to što je ubica svoj krvavi pir prenosio uživo na platformi Instagram.

Na snimku koji je u međuvremenu obrisan, Nermin je pitao Nizamu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da je to uradila jer se plašila za sebe i svoju bebu.

Nizama Hećimović Foto:Socijalne mreže

Hećimović je nekoliko dana pre ubistva tražila mere zabrane za Nermina Sulejmanovića, ali Opštinski sud u Gradačcu je odbio taj zahtev.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevenčanu suprugu, Nermin je ubio i oca i sina, turske državljane, Džengiza (55) i Denisa (23) Ondera. U pucnjavi je ranjena i majka, odnosno supruga ubijenih, Harisa Onder.

Vuk Borilović

Više od godinu dana je prošlo od stravičnog masakra na Cetinju koji je šokirao ne samo Crnu Goru, već i čitav region. Cetinjanin Vuk Borilović (34) je u centru crnogorske Prestonice ubio deset ljudi, a ranio njih šest. On je iz lovačkog karabina nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike. Odbijao je da se preda policiji, iako je bio opkoljen. U njega je ispaljeno pet metaka i on je potom proglašen mrtvim.

Foto: Privatna arhiva

Svoj ubilački pohod započeo je oko 15.30 časova u domu svojih podstanara, a potom je nastavio da puca na svakoga koga je sreo u naselju.

Prvo je ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjeg dečaka, a potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku – Natašu Pajović Martinović. Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martinovića i rekao mu: „Pobio sam i tvoju i moju familiju“.

U narednih 45 minuta, na ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sejao je smrt, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro. Iz pištolja ga je pogodio sugrađanin N.K.

Foto: Jelena Jovanović/Vijesti.me, Printscreen Instagram/socijaldemokratecrnegore

Sahranjen je na tajnoj lokaciji, jer građani nisu dozvolili da ga porodica sahrani na Cetinju.

Porodice stradalih i dalje čekaju odgovor da li je Borilović mogao da bude sprečen da počini najveći masakr u Crnoj Gori, obzirom na to da je policija gotovo 18 meseci oklevala da Boriloviću oduzme oružje za koje je imao dozvolu, nakon što je početkom 2021. godine prijavljen za „nasilničko ponašanje“.

Dragan Đurić

Prošlo je devet godina od ubistva Tijane Jurić (15), koja je u noći između 25. i 26. jula 2014. nestala u Bajmoku. Nestanak tinejdžerke podigao je celu Srbiju na noge, a potraga je tragično okončana 7. avgusta, kada je Tijana pronađena mrtva.

Foto: Privatna arhiva

Zbog svirepog ubistva tinejdžerke, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, osuđen je mesar iz Surčina Dragan Đurić. Ubistvo male Tijane, koja je postala simbol borbe za bolje sutra dece i najstrožih kazni za pedofile i ubice, ostaće upamćeno kao jedan od najmonstruoznijih zločina u proteklih nekoliko godina u Srbiji.

Tijana je poslednji put živa viđena tog 25. jula, kada je vozom otišla u Bajmok gde joj žive baba i deda. Na sebi je imala belu majicu, svetle farmerice i bele „starke“, a potom je od ubrzo otišla sa društvom na sportski turnir. Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Ipak, na pola puta je krenula nazad, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je to veče pozajmila. Od tada joj se gubi trag.

Policija je 7. avgusta saopštila da je Tijanin ubica uhapšen, a nedugo nakon toga pronađeno je i devojčicino telo.

Dragan Đurić Foto:Privatna arhiva

Nakon stravičnog zločina, koji je potresao Srbiju, otac ubijene devojčice, Igor Jurić, osnovao je Fondaciju „Tijana Jurić“, čiji je cilj da se podigne nivo bezbednosti dece u našoj zemlji.

Jedan od projekata ove Fondacije je i Tijanin zakon, kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

Takođe, 25. oktobra, u Srbiju je na snagu stupio i sistem „Pronađi me„, što je domaća verzija „Amber Alerta“, u cilju lakšeg pronalaska nestalih maloletnika.

Foto: Privatna arhiva

K. K.

K. K. (13) zavio je Srbiju u crno kada je 3. maja očevim pištoljem ubio devet vršnjaka i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Tinejdžer je prvo ubio školskog čuvara Dragana Vlahovića i dežurne učenice, a zatim je svoj pohod nastavio kroz hol škole do kabineta za istoriju.

Tamo je ubio petoro vršnjaka i ranio nastavnicu istorije i još šest đaka.

Foto: Privatana arhiva/K.K.

Nakon hapšenja, maloletni ubica je odveden na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a kako su mediji preneli, i dalje ne pokazuje kajanje za monstruozan čin koji je izvršio.

Nije tražio nikakav kontakt niti da vidi roditelje. Jedino ga je interesovalo kada će izaći sa klinike i kakve su reakcije na njegov čin.

Uroš B.

Samo dan nakon masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš B. je počinio masakr u selima pokraj Mladenovca – Duboni i Malom Orašju.

On je iz oružja svog oca, koji je bivše vojno lice, pucao na mlade ljude koji su se okupili kod lokalnog spomenika. Potom je krvavi pir nastavio u drugom selu, da bi nakon toga pobegao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije

Policija ga je nakon višesatne potrage pronašla i on se nalazi u pritvoru.

Ubio je devet, a ranio 12 osoba.

Harald Kopic

U noći sa 24. na 25. septembar 2021. godine austrijski državljanin Harald Kopic ubio je svog četvorogodišnjeg sina i sedmogodišnje blizance, sipavši im 30 tableta u kakao koji su pili.

Kako su mediji tada preneli, deca su provodila uobičajeno veče sa ocem dok je njihova majka, bivša Haraldova partnerka, bila na službenom putu.

Harald Kopic Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Policija je tada u spavaćoj sobi pronašla mrtvo telo četvorogodišnjeg deteta na krevetu, a blizance u dnevnoj sobi u kojoj su se nalazile i njihove igračke sa kojima su se igrali prethodne večeri.

Tokom istrage, Kopic je izneo detaljnu odbranu u kojoj je objasnio svoje motive zbog kojih je počinio ovo stravično delo i šta ga je, kako je rekao, navelo da ubistvo dece i samoubistvo vidi kao jedini izlaz iz situacije.

Pročitajte još...

„Ostao sam bez posla, pretili su da će me izbaciti iz stana koji sam iznajmio. Pukao sam i u ubistvu dece i samoubistvu video sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se nalazio“, pokušao je da objasni motiv Kopic.

U junu 2022. godine Kopic je osuđen na 50 godina zatvora.

BONUS VIDEO: Podignuta optužnica za masovno ubistvo u Duboni i Maloj Orašju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar