Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs; Privatna arhiva

Detalji stravičnog ubistva koje se dogodilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kada je Kosta K. (14), kako se sumnja, pucajući iz pištolja svog oca ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, dok je njih šestoro ranio, ne prestaju da zaprepašćuju Srbiju. Nakon informacije da su u Kostinom mobilnom telefonu pronađeni detalji koji ukazuju na to da je planirao ovaj zločin, nemoguće je ne zapitati se da li su se mogli videti pokazatelji koji bi mogli naslutiti da će do ovoga doći.

Kosta K. (14) koji je osumnjičen da je počinio stravičan zločin u osnovnoj školi koju je pohađao, trenutno se nalazi u specijalnoj ustanovi gde se, pored ostalog, prati njegovo psihičko stanje. Kolektivni šok koji je zavladao nakon ovog stravičnog zločina čini se kao da ne popušta, a nova pitanja, poput onih kako nastaviti dalje, kako sa svojom decom razgovarati o svemu što se dogodilo i kako prevazići tešku traumu, ne prestaju da se nižu. Među njima je i ono – da li se moglo naslutiti da će do ovoga doći i da li se iz Kostinog ponašanja moglo primetiti da planira ubistvo svojih vršnjaka, nastavnika i radnika obezbeđenja?

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Detalji iz istrage koji sporadično isplivavaju, a povremeno bivaju i zvanično saopšteni od stane policijskih zvaničnika, ukazuju nedvosmisleno na to da je Kosta višestruko ubistvo detaljno planirao. Kako je rekao visoki policijski zvaničnik Veselin Milić, taj proces trajao je proteklih deset dana.

Mapa u stanu

Policija je ubrzo po dolasku u stan Koste K. u Beogradu pronašla rukom ispisane mape koje je dečak imao u svojoj sobi. Prema nekim nezvaničnim informacijama koje su provejavale u javnosti taj nacrt bio je na stolu u Kostinoj sobi. Takođe, pronađen je i spisak imena dece koju je Kosta, po svemu sudeći plairao da ubije, koji je takođe pokazao Milić. Pitanje koje se naćem shodno ovim informacijama jeste kako je moguće da niko iz Kostine okoline mesec dana nije primetio crtež i spisak, posebno ako se u obzir uzme da je nađen u njegovoj sobi na vidljivom mestu.

Foto: TANJUG/ STR

Telefon

Jedna od informacija koje su ukazivale na Kostine planove jeste i pretraga koju je navodno izvršio na svom mobilnom telefonu. On je naime pretraživao da li će biti krivično odgovoran prema važećim srpskim zakonima ukoliko počini ovakvo krivično delo. Pojedinci su otišli i korak dalje, pa su ukazali na to da je Kosta ovaj datum odabrao jer mu se bližio 14. rođendan kada će postati krivično odgovoran. Uz to, navedeno je i da je taj dan odabrao jer je znao da njegovo odeljenje tog dana prvog časa ima istoriju, te da je taj kabinet blizu jednog od ulaza u samu zgradu OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Film o masakru

Pucnjave u školama, nažalost, u nekim društvima odavno su postali svakodnevnica. Sam tragičan događaj, zbog svih jezivih pojedinosti koje ga prate, neretko intrigira javnost, a mladi u takvim situacijama često odgovore pronalaze na internetu. Međutim, ako se sve prethodno uzme u obzir, podatak da je Kosta noć pre masovnog ubistva u školi na Vračaru, gledao blokbaster o masakru u školi, mogao bi se tumačiti kao crveni alarm koji je mogao ukazati da će do nečega doći.

„Poklon ćeš dobiti u školi u sredu“

Jedan od Kostinih školskih drugara, koji je razgovarao za francuski „Le soir“, ispričao je da se na spisku Kostinih meta u koje je pucao našao i dečak na čijem je rođendanu bio dva dana ranije. Kako je objasnio, nije mu doneo poklon, ali mu je kazao nešto što, posmatrajući iz ove perspektive, para uši.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nije mu doneo rođendanski poklon, a kasnije mu je rekao – dobićeš poklon u sredu u školi“, naveo je dečak i rekao da je on uspeo da se spase tako što je iskočio kroz prozor.

Bonus video: Veliki broj okupljenih ispred škole Vladislav Ribnikar – snimci sa zgrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare