Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

"Amber alert", sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta, biće uveden u upotrebu najkasnije u novembru u Srbiji, a Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić", ističe da je ovo od izuzetne važnosti za svako dete koje nestane kako bi se ono što pre vratilo porodici.

Fondacija “Tijane Jurić” duži niz godina zalaže se za uvođenje „Amber Alerta“ koji predstavlja jedan od alata koji se pokreću u trenucima kada se prijavi nestanak deteta. Pomoću njega osnovni podaci i fotografija nestalog deteta različitim kanalima dolaze do građana, kako bi informacija da je potraga za detetom u toku svima bila dostupna.

Sistem „Amber Alert“ već je uspostavljen u više zemalja, a po svemu sudeći, ovaj mehanizam do kraja novembra bi trebalo da bude uspostavljen i u Srbiji.

Igor Jurić, otac devojčice Tijane Jurić koja je oteta i zverski ubijena u krajem jula 2014. godine i osnivač fondacije „Tijana Jurić“, za naš portal ocenjuje važnost ove odluke, koja se već duže vreme očekuje u Srbiji.

Igor Jurić Foto: Nova

On je najpre objasnio da je „Ambert Alert“ sistem obaveštavanja javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece, koji je nastao 1996. godine i danas funkcioniše u 22 zemlje u Evropi, SAD i drugim državama sveta.

„Sistem funckioniše na način da kada nestane dete i kada se prijavi policiji, ona radi procenu i gledaju se kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi se on pokrenuo. Kada se pokrene prekidaju se svi televizijski programi na svim televizijama u Srbiji, objavljuju se fotografije i drugi podaci deteta, gde je nestalo, šta je imalo na sebi, neku karakteristiku, i osumnjičenu osobu, ako je otmica u pitanju. Isto će prekidati programe i radio stanice, sa tim što će oni morati da opišu dete i sve informacije, takođe će i portali, morati objaviti sve informacije. Mobilni operateri će slati mms i sms svim ovim informacijma. Na autoputevima će biti objavljeno da je nestalo dete umesto znaka: „Držite rastojanje“. Na benzinskim pumpama na led ekranim iste informacije, elektronskim bilboridma, a trenutno se pregovara sa „Metom“, vlasnicima Fejsbuka i Instagrama, da se oni pridruže tome i da se cela država uključuje za potragu za detetom, pojašnjava Jurić.

Deca, bezbednost. Šta koči uvodjenje sistema Amber alert, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria

Jurić navodi da je na ovaj način spašen veliki broj dece i da je uspšenost vraćanja deteta, nakon aktiviranja ovog sistema, između 95 i 97 procenata.

„Osnovao sam organizaciju sa jednom idejom, da se preduprede slučajevi poput onog gde je moja Tijana bila žrtva, a jedna okolnost je bila ključna, kako najbrže, da dete bude pronađeno u slučaju nestanka. Od svih mogućih sistema i načina potrage ovaj se izdvojio kao dobar i efikasan i zato smo od 2015. u kampanji za njegovo uvđenje. Nažalost, ovim sistemom nećemo moći spasiti decu koja su žrtve drugog vida nasilja, ali se upravo pripremamo za one slučajeve u kakvim je bila Tijana, kada je dete oteto i kada se tom detetu borimo za život, naglasio je on i dodao:

Pročitajte još:

„Pored uvođenja sistema, jako je važno da edukujemo ljude kako i šta prijavljivati da ne bi ometali policiju lošim i lažnim informacijama, a sa druge strane, edukovati ih koliko je važno obratiti pažnju na neke sumnjive okolnosti u svom okruženju. Konkretno, Tijana je oteta od čoveka koji je kružio u Bajmoku čak pet, šest sati, u automobilu beogradskih tablica, koji je bio karatkerističan i niko, kada je krenula istraga i potraga se nije setio tog automobila. To je jedno od bitnijih stvari. U vreme potrage je jako bitna podršak porodici, a ona je izostala našoj porodici. Nakon završene potrage, da li se ona završila uspešno ili tragično, je takođe potrebna ta podrška, posebno osobama koje dožive tu vrst traume. Posebna je podrška potreban porodicama koje drugi niz godina ne mogu doći do informaciju sudbine svog deteta“.

Čeka se da zaživi u Srbiji

Jurić u razgovoru za Novu ističe da postoje zemlje u regionu koje čekaju da sistem počne sa radom u Srbiji, kako bi od nas preuzeli model rada.

„Trenutno je oformljen tim koji radi na implementaciji sistema, od strane MUP, i članovi tog tima su osim službenika i Republičko javno tužilaštvo, ministarstvo pravde, ministarstvo za telekomunikaciju i medije, ministarstvo prosvete i sve druge institucije. Sam ministar policije Bratislav Gašić je potpisom jednog dokumenta, koji smo kao inicijator dobili, kao odgovor na samu inicijativu, potvrdio da su službenici MUP dobili zadatak da sistem mora zaživeti u našoj zemlji. Mi ćemo uskoro ići i u druge zemlje gde je sistem implementiran na razmenu iskustava i da bi videli primere dobre prakse, ali ono što je interesantno jeste da će sa nama će na putu biti i države koje su zainteresovane za implementaciju“, pojasnio je Jurić.

Igor Jurić Foto:Siniša Obrenić/Danas

Jedna jako zabrinjavajuća činjenica je što se na spomen da bi „Amber Alert“ mogao da se pojavi u Srbiji odmah pojavio veliki broj teorija zavera i ljudi koji su iznosili neistine o ovom sistemu zaštite dece.

„Prvo ono što je jako važno, samim sistemom će rukovoditi naš MUP, nikakva nevladina organizacija, a nikakva druga strana organizacija neće imati pristup, niti je to interesovanje postojalo da bi se uopšte mešali i svaki sistem je u svojim državama autonoman. Drugo, na sledećem sastanku tražiti od drugih članova da sami građani biraju ime, ne insistriamo da se zove „Amber alert“, ali je tako najlakše promovisati jer je tako prepoznat, ako građani žele da dobije drug ime, dobiće ga“, naglašava.

Takođe, istakao je da što se tiče priča o prikupljanju podataka i njihove zloupotrebe, biće neophodni samo osnovni podaci o detetu koje je nestalo i ništa više od toga.

Pročitajte još:

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” navodi i da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na tome da se utvrdi da li je softver neophodan i koji.

„Softver služi da bi se najbrže obavestili svi činioci sistema, a ne zarad nečeg drugog. Postoje softveri za brže širenje inforamcija u Evropskoj uniji, tačnije u Grčkoj, a oni su hteli da nam ga ustupe potpuno besplatno, a softver takođe postoji i u Americi. Konačnu odluku da li je potreban, svakako donosi MUP Srbije, a oni još sa sigurnošću ne znaju koje je najbolje rečenje, ali je rad o tome u toku“, rekao je on i dodao:

“ Svaki građanin naše zemlje može samo da se raduje što će Srbija dobiti jednu mogućnost da pomogne nekom detetu, poput Tijane koja se grčevito borila za svoj život i tražila našu pomoć, ali mi kao društvo nismo bili dovoljno brzi i spospobni da joj pomognemo. Ovo je samo još jedna mogućnost koja će, siguran sam, nekom drugom detetu u sličnoj situaciji samo pomoći“.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje – gosti: Snežana Kecojević Miljević, Slobodan Negić i Igor Jurić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar