Foto: Privatna arhiva

Otmica i ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić, koja je postala simbol borbe za bezbednost dece, te noći između 25. i 26. jula 2014. godine, podigla je Srbiju na noge. Potraga za Tijanom danima je trajala, tokom istrage su se pojavljivale razne informacije i dokazi, poput devojčicine patike i nokta, a ona je tragično okončana 7. avgusta, kada je pronađeno telo 15-godišnjakinje.

Gotovo da ne postoji čovek u Srbiji koji tog dana nije pratio vesti o istrazi nestanka devojčice. Veliki broj građana, ali i sve raspoložive snage policije, neumorno su danima tragali za Tijanom, nadajući se da je živa.

Pročitajte još:

Devojčica je oteta i ubijene u noći između 25. i 26. jula, a 12 dana njena porodica živela je u nadi da je ona živa. Njeno telo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Poslednji put je živa viđena tog 25. jula, kada je vozom otišla u Bajmok gde joj žive baba i deda sa majčine starne. Na sebi je imala belu majicu, svetle farmerice i bele „starke“, a potom je od ubrzo otišla sa društvom na sportski turnir. Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Ipak, na pola puta je krenula nazad, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je to veče pozajmila.

Od tada joj se gubi trag i kreće višednevna potraga.

Foto: Privatna arhiva/Tijana Jurić i Igor Jurić

Tokom istrage pojavljivale su se razne informacije o zločinu. Tako je na putu kojom je Tijana išla, večeri kada je nestala, pronađena bela patika, ali i veštački nokat.

Pretpostavka je bila da je petnaestogodišnjakinju neko nasilno ugurao u auto, a da su patika i nokat spali dok se ona otimala. Kasnije su na noktu otkriveni otisci, za koje je utvrđeno da pripadaju osobama bliskim Tijani, te nemaju veze sa njenim nestankom.

Pročitajte još:

Devojčicina patika, bela starka, pronađena je ubrzo nakon njenog nestanka, a potragu za Tijanom obeležile su brojne informacije, koje su svakim danom porodici budile novu nadu da je devojčica ipak živa.

Ipak, ni ovaj, već dovoljno tragični slučaj, nisu zaobišle zle namere.

Tako je jedan maloletnik iz Zrenjanina osnovao Fejsbuk grupu „Tijana Jurić, kako doći do nje?“, a potom na pomenutoj stranici napisao da se za devojčicu traži otkup od milion dinara i da, ukoliko novac ne legne na račun, otmičari će je mučiti. Maloletnik je ubrzo razootkriven, nakon čega se izvinio porodici devojčice.

Za Tijanom se tragalo punih 12 dana, a potraga je jedna od najvećih koja je zabeležena u Srbiji.

Većih pomaka u istrazi narednih dana nije bilo, sve dok 7. avgusta tadašnji direktor policije Milorad Veljović nije objavio da je otmičar Tijane Jurić uhapšen, kao i da je devojčica ubijena.

Foto: Arhiva

Otmičar, Dragan Đurić, zbog ovog monstruoznog dela osuđen je na kaznu od 40 godina robije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram