Ilustracija. Foto: Shutterstock

Domovi za decu, stare i osobe sa posebnim potrebama ponovo su dospeli u centar regionalne pažnje. Prvo su otkriveni nehumani uslovi u Rumuniji, a onda je ponovo aktiviran slučaj Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece omladine Pazarić u Bosni i Hercegovini. Novinari Al Džazire došli su u posed uznemirujućeg snimka na kojem je prikazan čin nasilja. Užasavajuća činjenica jeste da ovo nije prvi slučaj da se u javnosti objave snimci maltretiranja štićenika u ovom Zavodu. Naime, još 2019. godine, objavljene su fotografije i snimci na kojima je prikazano kako su štićenici ove javne ustanove vezani za krevete i radijatore.

Snimak zlostavljanja

Na video zapisu koji kruži internetom, vidi se kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju. Ona mu govori da „začepi“ dok on jeca od bolova.

Zaposleni su u izjavi za Al Džaziru saglasni da su svi radnici Zavoda upozoreni da ne udaraju decu kanisterima, ali da je to prošlo samo kao usmena opomena.

„Svi su upoznati šta se tu dešava. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete videti njegovu reakciju, odmah prave odbrambene pokrete da se zaštite“, rekli su za Al Džaziru.

Reakcija nadležnih

„Sutra ujutro da se otpusti radnica koja je učestvovala u ovom činu. Zavod Pazarić da podnese krivičnu prijavu i protiv nje i onih koji su snimali i gledali i nisu ništa učinili da je spreče u tome“, zahtev je koji je u sredu uputio ministar za socijalna pitanja u Federaciji Bosne i Hercegovine Adnan Delić, piše Al Džažira.

On je naglasio da „ne zna kad se desio slučaj ni ko je u videu“, a direktor Zavoda Samir Suljagić kaže da je imao nekoliko prijava, koje je prosleđivao Tužilaštvu od kojih je jedna odbačena.

„Ostale su u toku i ne mogu da ih komentarišem pre sudskog epiloga. Takve informacije dostavljam policiji i tužilaštvu“, kazao je on.

Takođe je rekao kako je doneo nekoliko odluka ne bi li se takve stvari sprečile i naglasio da je u toku „niz disciplinskih postupaka“, ali da se do sad nije odlučivao da nekom zaposlenom da otkaz.

Sada, kako kaže, misli da je pravi trenutak da se za nekoga zatvore vrata Zavoda.

„Sad imam izričit zahtev Ministarstva, da postupim po zakonu i da otpustim zaposlenog“, kazao je Suljagić.

Istorija se ponavlja

Ipak, ovo nije prvi slučaj da se u javnosti objave snimci maltretiranja u Zavodu Pazarić.

Šokantne fotografije u javnosti je 2019. godine podelila poslanica „Naše stranke“ Sabina Ćudić, koja je osudila Upravu Zavoda, prenosi portal.

Tada je rekla kako 47 dece, koliko je tada bilo štićenika u Zavodu, spava noću pod sedativima, a o njima brine jedna medicinska sestra.

Na njima su neki štićenici Zavoda vezani za krevet i radijatore, a neki su bili vezani i sa rukama na leđima.

Nakon objave slika, reakcije su počele da pljušte sa svih strana. Tadašnji ambasador Velike Britanije u BiH na Tviteru je bio napisao da je užasnut činjenicom da neko može da se na takav način ponaša prema deci, a na odgovornost nadležnih pozvala je i organizacija „Save the Children“.

Takođe, Sarajevo su uzdrmali protesti koji su održani povodom ovih dramatičnih događaja.

Građani su se okupljali ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i čekali da im se neko obrati.

Pročitajte još...

Nakon pritiska javnosti i protesta, Vlada Federacije BiH na kraju je smenila direktora Redžepa Salića, i Upravni i Nadzorni odbor Zavoda.

Tadašnja ministarka za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac rekla je kako očekuje da će stanje u Pazariću doživeti bolji epilog i poboljšanje uslova.

BONUS VIDEO Nezapamćen zločin u Gradačcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar