Foto: TANJUG/AP Photo/Christian Monterrosa

Stotine demonstranata izašlo su u subotu na ulice u centru Mineapolisa, tražeći pravdu za smrtonosnu policijsku pucnjavu na mladog Afroamerikanca Amira Lokija tokom upada u njegov stan ove sedmoce.

PROČITAJTE JOŠ:

Oko 500 ljudi okupljenih u bučnoj ali mirnoj protestnoj povorci u najvećem gradu u Minesoti, tri dana nakon policijskog ubistva, uzvikivali su ime ubijenog i slogan „nema pravde, nema mira“, prenosi Rojters.

Dan nakon pogibije Lokija (22) policija je objavila video snimak racije, koji pokazuje da je ubijeni držao pištolj dok je ležao ispod ćebeta na sofi, nakon što su ga policajci probudili nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen.

Policija je saopštila da su policajci koristili nalog za pretres bez kucanja, jer su imali nalog da uđu u privatni posed bez prethodnog upozorenja stanara ili njihovog prisustva.

Rojters dodaje da će ovaj incident neizostavno pokrenuti sećanje na tragediju kada je 2020. godine, takođe u Mineapolisu, ubijen Afroamerikanac DŽordž Flojd, kome je policajac Derek Šovin više od osam minuta kolenom pritiskao vrat tokom hapšenja.

Foto: TANJUG/Minneapolis Police Department via AP

Aktuelni video snimak pokazuje kako policija otključava Lokov apartman uzvikujući „policija, imamo nalog, lezi na zemlju…“.

Policajac koji je ušao šutira kauč na kojem mladi Afroamerikanac leži, a potom se okreće s pištoljem u ruci.

Foto: TANJUG/AP Photo/Christian Monterrosa

U izjavi policije Mineapolisa se navodi da je muškarac „držao pištolj uperen u smeru policajaca“, ali privremena šefica policijske uprave Mineapolista Amelija Hufman je rekla da će okružni tužilac pregledati snimke i utvrditi činjenice, kako bi se odgovorilo na pitanje da li je ubijeni držao pištolj uperen ka podu ili ka policajcima.

„Ako je pištolj uperen ka vama, primorani ste da u sekundi procenite da li je reč o pretnji“, predočila je Hufman.

Foto: TANJUG/AP Photo/Christian Monterrosa

Lok je prebačen u bolnicu nakon pucnjave, gde je preminuo, a advokati koje je angažovala njegova porodica uporedili su ubistvo Lokija sa ubistvima Brione Tejlor i Džordža Flojda, istakavši da prema dostupnim informacijama, Loki nije bio predmet policijskog nalog.

Hufman je potvrdila da Lokovo ime nije bilo na nalogu za hapšenje u vezi sa istragom za ubistvo u Sent Polu, glavnom gradu američke države Minesota.

Foto: TANJUG/Glen Stubbe/Star Tribune via AP

„Trenutno nije jasno kako i da li je bio povezan sa istragom za ubistvo u Sent Polu“, navela je ona.

Prema tvrdnjama advokata porodice, Loki nije imao krivični dosije i legalno je posedovao oružje.

Foto: TANJUG/Minneapolis Police Department via AP

BONUS VIDEO: Drama u Nemačkoj: Ubijena dvojica policajaca, napadač u bekstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar