Foto: EPA-EFE/HENNEPIN COUNTY SHERIFF / HANDOUT

Bivši policajac Derek Šovin priznao je pred federalnim sudom u Minesoti, da je prekršio građanska prava Afroamerikanca Džordža Flojda, prilikom hapšenja tokom kog je preminuo.

PROČITAJTE JOŠ:

Šovin je time promenio iskaz iz septembra kada se izjasnio da se ne oseća krivim po toj tački optužnice.

Tada je uložio žalbu na presudu kojom je proglašen krivim za Flojdovo ubistvo iznoseći 14 osnova za žalbu na suđenje, održano tokom proleća 2021, prenosi Glas Amerike.

Šovin je maja 2020. snimljen kako tokom privođenja kolenom pritiska Flojdov vrat, a delovao je ravnodušno prema molbama i ropcu čoveka na samrti, i molbama uznemirenih ljudi na ulici koji su posmatrali hapšenje.

Nakon toga pokrenut je niz protesta širom SAD tokom poslednjih nekoliko decenija.

Šovin je juna 2021. osuđen na 22 i po godine zatvora za Flojdovo ubistvo – čina koji je zbog svoje brutalnosti izazvao žestoke reakcije dela američke javnosti i građana.

Šovin i još trojica policajaca, Tomas Lejn, Džej Aleksander Kueng i Tou Tao, uhapsili su Flojda zbog sumnje da je koristio lažnu novčanicu od 20 američkih dolara.

Lejn, Kueng i Tao optuženi su na državnom sudu da su pomogli u ubistvu i suđenje po tim optužbama trebalo bi da počne u martu 2022.

Sva četvorica pred federalnim sudom optuženi su da su Flojdu uskratili građanska prava, jer mu nisu pružili medicinsku pomoć.

Inaće, Šovin je u junu 2021. osuđen po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)