Foto: REUTERS/Eric Miller

Policijska brutalnost je generalno problematično pitanje u Americi - svake godine policija ubije više od 1.000 ljudi, a nesrazmerno veliki broj njih su Afroamerikanci. Sa druge strane, u poslednjoj deceniji se rasizam u "obećanoj zemlji" slobode i tolerancije svako malo ispolji baš na ulicama na kojima se Afroamerikanci uglavnom nenaoružani dave, progone i rešetaju. Vašington post piše da su policajci tokom 2019. ubili 102 Afroamerikanca.

Kada su meta policijske brutalnosti, uglavnom stradaju u zahvatu u kojem neretko bivaju zadavljeni, iako zakon dozvoljava isključivo primenu nesmrtonosne sile. Skoro po pravilu policajci budu belci, a Ameriku je nedavno potresao i slučaj mladića koga su progonila dvojica belih muškaraca, otac i sin, u pokušaju da izvrše građansko hapšenje. Mladić je takođe brutalno ubijen.

Erik Garner

Ubistvo iz kojeg je poteklo „Ne mogu da dišem“ koje se i sada čita na trancparentima učesnika protesta dogodilo se 17. jula kada je nenaoružani Afroamerikanac Erik Garner (43) nastradao prilikom hapšenja zbog ilegalne prodaje cigareta u Njujorku.

Policajci su ga tada oborili na trotoar, a jedan od njih mu je stezao vrat i glavu onemogućivši mu disanje.

Istražitelj je slučaj definisao kao ubistvo, ali je velika porota odlučila da ne podigne optužnicu protiv belca policajca što je izazvalo demonstracije u nekoliko gradova.

Ubistvo Garnera snimljeno je amaterskom kamerom i jasno se čuje kako Garner posle višeminutnog pokušaja hapšenja u kojem je učestovalo pet, šest policajaca govori „Ne mogu da dišem“, dok leži na asfaltu sa policajcima koji su mu odozgo pritisli telo, vrat i glavu.

Majkl Braun

Sledeći slučaj dogodio se 9. avgusta 2014. kada je takođe belac policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna (18) iz Fergusona u Misuriju. Odluka suda da ne podigne optužnicu protiv policajca Darena Vilsona izazvala je višednevne nemire u Fergusonu. Čitave 2014. godine nizala su se ubistva.

Akaja Garlija (28), takođe nenaoružanog Afroamerikanca ubio je 20. novembra belac policajac koji je otvori vatru na slabo osvetljenom stepeništu u Bruklinu u Njujorku.

Na dan njegove sahrane 7. decembra Njujorčani su izašli na ulice u znak protesta protiv ovih policijskih ubistava.

U Klivlendu u Ohaju 22. novembra policija je ubila 12-godišnjeg dečaka Tamira Rajsa samo zato što je kod sebe imao repliku pištolja.

Alton Sterling

U glavnom gradu američke države Luizijane Baton Ružu policajac je tokom svađe ispred prodavnice ubio 37-godišnjeg Altona Sterlinga. Ubistvo je izazvalo još jedan protest zbog nasilja policije nad Afroamerikancima.

Sterling je preminuo od višestrukih prostrelnih rana u grudima i leđima. Anonimna osoba je prijavila da joj čovek preti pištoljem. Vlasnik prodavnice rekao je da je prvi policajac upotrebio elektrošoker, a zatim je drugi policajac napao Sterlinga. Dok je on pokušavao da se odbrani, drugi policajac ga je upucao „četiri do šest puta“.

Ispostavilo se da je Sterling ubijen nakon što je pokušao da se odbrani od beskućnika koji je od njega zahtevao novac.

Filand Kastile

Smrt koja je izazvala nemire i burne reakcije je ubistvo Filanda Kastilea u St. Paulu, koje je emitovano na Fejsbuku uz pomoć nove funkcije ove društvene mreže „Live“. Kastile je ubijen u svom autu nakon što je, na zahtev policajca, iz zadnjeg džepa vadio novčanik s dokumentima. U njega su ispaljena četiri metka pred očima devojke i njene četvorogodišnje kćerke.

Policajce je upozorio da u autu ima pištolj, za koji ima dozvolu, a oni su ga upucali čim je ruku pružio prema novčaniku. Njegova devojka Dajmond Rejnolds sve je zabeležila mobilnim telefonom, a snimak je izazvao burne reakcije javnosti. Sinoć se u St. Paulu protestovalo do pola 3 ujutro, a uhapšeno je oko 50 demonstranata.

U istoj nedelji kad su Kastile i Sterling ubijeni, ubijeno je pet policajaca u Dalasu, na skupu pokreta „Black Lives Matter“. Ubica je bio veteran rata u Avgtanistanu, Micah Ksavier Džonson, koji je pre krvavog pohoda rekao da želi da se osveti policajcima zbog ubistava crnaca.

Kit Lamont Skot

U Severnoj Karolini u gradu Šarlot policajac je ubio 43-godišnjeg Kita Lamonta Skota. Za njegovu smrt je odgovoran policajac Brentli Vinson, takođe Afroamerikanac, i u međuvremenu je smenjen s dužnosti.

Skot je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svedoci rekli su da je bio nenaoružan. Ubrzo je pokrenut talas protesta, a u Šarlotu je čak proglašeno vanredno stanje. Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroamerickog porekla.

Dontre Hamilton

Dontre Hamiltonu dijagnostifikovana je paranoidna šizofrenija. Zaposleni iz „Starbaksa“ u državi Milvoki pozvali su policiju tvrdeći da Hamilton remeti javni red i mir. Jedan policajac odlučio je da bolesnog čoveka zaustavi i pretrese. Usledilo je guranje koje se završilo sa 14 metaka u Hamiltonovom telu.

Ahmad Arberi

Svet je pre nepunih mesec dana obišao snimak na kojem se vidi kako mladog Afroamerikanca progone i ubijaju dva naoružana belca, otac i sin, a roditelji žrtve ispričali su za medije da je njihov sin izašao da džogira.

Ubistvo se dogodilo 23. februara, a na snimku objavljenom pre nekoliko dana vidi se kako je Ahmad Arberi (25) trčao ulicama predgrađa u Bransviku u Džordžiji kada se susreo sa ndvojicom naoružanih belaca – Gregorijem i Tresvisom Mekmajklom, ocem i sinom, koji su uhapšeni dva meseca posle ubistva.

Gregori Mekmajkl (64) i njegov sin Trevis (34) isprečili su se Ahmadu i ustrelili ga dva puta iz sačmarice nakon čega se mladić srušio i prreminuo na licu mesta. Jedan metak se čuje dok Ahmad obilazeći pikap nestaje iz vidika kamere, a potom se čuju povici. Još nekoliko metaka je ispaljeno dok Ahmad nije pao na tlo.

Dok je policija došla, mladić je već bio mrtav.

Prema policijskom izveštaju, Gregori Mekmajkl (64) i njegov sin Trevis (34), zgrabili su svoja oružja – revolver “Magnum” kalibra 357 i sačmaricu – skočili u pikap i počeli da prate Ahmada kad je on protrčao pored njih.

Džordž Flojd

Poslednji slučaj koji je zapalio američku javnost i doveo do talasa protesta je smrt Džordža Flojda. Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem policajac kolenom pritiska Flojod vrat i ignoriše Flojda koji mu govori: “Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče.”

Pročitaj i:

Stručnjaci za primenu sile u policijskim intervencijama ukazuju da nema sumnje da je preminuli muškarac previše dug vremenski period proveo pod zahvatom. Zahvat koji podrazumeva upotrebu kolena u Mineapolisu, prema pravilnicima o upotrebi sile, dozvoljen je policajcima koji su obučeni da izvrše pritisak na vrat bez direktnog pritiska na disajne puteve.

Jedan od očevidaca je ispričao da su policajci Flojda prvo pokušali da smeste u zadnji auto automobila, iako im je govorio da je klaustrofobičan. Dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, Flojd je dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju. Ipak, snimci pokazuju da nije bilo opiranja. Pritom, Džordž Flojd je bio nenaoružan.