Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Nekoliko desetna migranata srušilo je ogradu na granici Belorusije sa Poljskom. Oni su tako uspeli da uđu u Poljsku, odakle žele da stignu do Nemačke. Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se kako beloruska vojska nasilno gura migrante, među kojima su žene i deca, na poljsku stranu granice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Granična policija odmah je reagovala, pa je određeni broj migranata uhapšen, dok su neku uspeli da pobegnu u Poljsku. Nekoliko hiljada izbeglica i dalje se nalazi na beloruskoj strani granice i pokušava da se probije do susedne Poljske, čije vlasti su već istakle da neće dozvoliti upad migranata na svoju teritoriju. U cilju sprečavanja prodora, oko 12.000 vojnika stacionirano je u blizini granice, kako bi mogli brzo da reaguju ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Nakon što su migranti u ponedeljak dovedeni na granično područje, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužen je da ponovo pokušava da destabilizuje Evropu. On se posle dramatičnih prizora sa granice oglasio i tom prilikom zatražio od Poljske da dozvoli ulazak migrantima, jer svakako ne planiraju da se zadrže da toj teritoriji. Finalna destinacija velikog broja izbeglica je Nemačka.

Snimci koji svakodnevno kruže društvenim mrežama prikazuju belorusku vojsku koja primorava migrante da pređu na poljsku stranu, a u nekim momentima sila je upotrebljena nad njima.

Moravjecki tvrdi: Putin je odgovoran za krizu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki istakao je da postoji osoba koja iz senke upravlja migrantskom krizom na granici, a to je ruski predsednik Vladimir Putin.

Moravjecki je na hitnoj sednici parlamenta nakon što je posetio vojsku na granici, rekao da krizu orktestrira beloruski predsednik i blizak saradnik Putina, Aleksandar Lukašenko, ali da je ona osmišljena u Moskvi.

Migrati granica Belorusija Poljska
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Evropska unija optužila je Minsk da pomaže migrantima da stignu do spoljnih granica Unije u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Belorusiji zbog političke represije sopstvene opozicije.

Lukašenko, koji je nazvan „poslednjim diktatorom Evrope“, negirao je da je namerno dovodio ljude iz kriznih zemalja kao što su Sirija, Avganistan, Libija i Irak, a zatim ih prebacio na granicu sa EU.

Evropska unija planira da uvede nove ekonomske sankcije protiv Belorusije, koje bi se posebno odnosile na državnu avio-kompaniju Belavia zbog navodnog prevoza migranata u Belorusiju.

BONUS VIDEO: Lukašenko gura migrante, Poljska diže vojsku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare