Foto: MON/Handout via REUTERS

Oko 3.000 migranata uputilo se iz Belorusije u Poljsku preko šume koja vodi do graničnog prelaza, a određeni broj vojska prevozi svojim vozilima. Naoružani pripadnici vojske prisutni su u blizini granice, što je ocenjeno kao još jedna provokacija Aleksandra Lukašenka, koji se već dugi vremenski period nalazi u sukobu sa Evropskom unijom. Poljska je sada pojačala borbenu gotovost na granici sa Belorusijom, te se oko 12.000 vojnika nalazi u blizini granice, dok će krizni štab odlučiti o daljim postupcima.

Zbog situacije na granici, Mateuš Moravjecki, premijer Poljske hitno je sazvao antikrizni štab, saopštio je portparol poljske vlade Petar Miler.

On je dodao da je zakazana sednica kriznog štaba na kojoj će učestvovati premijer Mateuš Moravjecki, predsednik vladajuće partije „Pravo i pravda, vicepremijer Jaroslav Kačinjski, ministar odbrane Mariuš Blaščak i ministar unutrašnjih poslova Mairuš Kaminjski. Zbog napete situacije je povećana i borbena gotovost poljskih trupa. Oko 12.000 poljskih vojnika trenutno je stacionirano u blizini granice sa Belorusijom.

U međuvremenu, migranti su na granici uzvikivali „Nemačka“ i pokušali da iseku žicu koja deli Poljsku i Belorusiju.

Beloruska novinarka Hana Ljubakova, koja prati situaciju na granicama, kao i postupke predsednika Aleksandra Lukašenka, objavila je danas snimke koji prikazuju trenutnu situaciju na pomenutoj granici.

Naoružani pripadnici vojske kamionima prevoze migrante do šume koja vodi do susedne zemlje, a čitava kolona migranata peške se uputila ka Poljskoj. Nije moguće proceniti tačan broj migranata koji pokušava da pobegne od režima Aleksandra Lukašenka, ali veruje se da je reč o stotinama ljudi.

Ljubakova je ocenila da se radi o velikoj provokaciji Lukašenka, koji želi da pokaže Evropskoj uniji da u svojoj zemlji može da sprovodi mere koje on želi. Snažan odgovor EU je neophodan, poručila je novinarka, dok je Lukašenko potpuno okrenut svom najvećem partneru – Rusiji. Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je snimke dronom koji su potvrdili navode beloruskih novinara.

Metadon, mraz, batine i nemoć 

Migrantska kriza na granici Poljske i Belorusije eskalirala je nekoliko puta, a vlasti obe zemlje ne žele da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Poljski mediji pozivajući se na izvore u vladi, tvrde da Belorusi migrantima daju metadon pre nego što ih upute ka granici. Svedočenja onih koji su primorani da žive u šumama između dve zemlje dokazuju da Poljska i Belorusija vode brutalni rat preko leđa migranta, ljudi koji su zbog rata pobegli iz svojih domova.

„Ne želim nazad u Belorusiju“

Muhamed (26), koji je u Belorusiju došao iz Jemena, ispričao je kako je dve nedelje proveo u šumi na granici između Poljske i Belorusije. U tom periodu, graničari obe zemlje 11 puta su ga terali da prelazi granicu, pri čemu mu je većina stvari pokradena.

”Kada smo došli do poljskih vojnika, rekao sam im: ‚Molim vas, ubijte me. Ne želim nazad u Belorusiju’“, rekao je Muhamed reporterima Rojtersa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, beloruski graničari su toliko tukli jednog njegovog saputnika, da su mu polomili moge. Kada su konačno uspeli da pređu granicu, poljska policija odbila je da ih odvede u bolnicu, a rane su mu sanirane na samoj granici. Njihove telefonske kartice su uništene i primorani su da se vrate nazad u Belorusiju.

Lukašenko u strahu od zime

Trenutnu paniku kod beloruskog predsednika izaziva i činjenica da sa dolaskom zime i hladnijeg vremena, Belorusija nema sredstva za zbrinjavanje migranata, a on ne želi da zbog toga ošteti svoj budžet.

„Zapad je sam kriv zbog ove situacije jer su im oni rasturili države. To je razog zašto migranti beže iz domova, oni su sada odgovornost EU“, rekao je Lukašenko nedavno.

Nezavisni beloruski analitičar Vadim Možejk iz Instituta za geostrateška istraživanja rekao je da bi Belorusija ove zime mogla biti najveća žrtva Lukašenkove „migrantske politike“. Ipak, postoji opasnost da će i sam bit žestoko pogođen krizom koju je pokušao da izazove. Izbeglica je sve više, a EU ima bolje mehanizme kojima spečava ulazak izbeglica na svoju teritoriju. Uz to, sankcije koje je Brisel uveo Belorusiji na taj način neće biti povučene.

BONUS VIDEO Nasilje nad migrantima na hrvatsko – bosanskoj granici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram