Selo Luke 50 km od Sarajeva Foto:AP Photo/Robert Oroz

Padavine u protekla 24 sata u BiH, na području opštine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo prouzrokovale su ogromne probleme, a u poplavama i odronima ima i žrtava. Na mapi dole možete pogledati gde je trenutno najteža situacija.

Građani ovih mesta se pozivaju da ne izlaze iz domova, a oni koji mogu da se jave nadležnim službama za pomoć.

Novinaru Anadolije javio se Frano Martinčević iz Kreševa, ističući kako situacija u ovom gradiću nije dobra i da je sve pod vodom.

„Nosi nam mostove, aute, ušlo je u kuće, u džamiju, kod crkve i samostana je strašan odron. Nešto smo dragog Boga svi pošteno naljutili kad je ovoliki zulum”, rekao je Martinčević.

Foto:Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia

Predsedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablanici, koja je pogođena katastrofalnom poplavom nakon obilnih padavina tokom protekle noći.

Ministarstvo sigurnosti BiH prosledilo zahtev za pomoć vojske i helikoptera na poplavljenim područjima.

Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova Une, Sane, Sanice na vodnom području reke Save u Federaciji BiH, kako je i prognozirano 2. oktobra, navodi se u informaciji Agencije za vodno područje reke Save o trenutnom stanju vodostaja, koja je dobijena na osnovu analize trenutno zabeleženih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu (automatske vodomerne stanice) na vodnom području reke Save, piše N1.

Padavine su u protekla 24 sata uzrokovale porast vodostaja na većini vodomernih stanica na području Unsko-sanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. Kada je reč o vodotocima I kategorije, trenutno se beleži izlivanje vode na rijeci Sanici. Vanredno hidrološko stanje na vodotocima II kategorije registrovano je na gornjem delu sliva reke Bosne.

poplavljeni Kiseljak Foto:EPA-EFE/NIDAL SALJIC

Iako se tokom dana očekuje prestanak padavina na celom vodnom području reke Save u FBiH, oticaj će i u danima vikenda uticati na blagi porast vodostaja na vodotocima I kategorije.

Bujične poplave zabeležene su na vodotocima II kategorije, na rekama Lepenica, Kreševka, Fojnička reka, Bjelašnica i Stavnja. Uzrok pojave bujica je velika količina padavina u kratkom vremenskom periodu, neplanska i nestručna gradnja i zapuštenost proticajnih profila vodotoka II kategorije.

Opširnije o poplavama u regionu možete pročitati u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar