Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Rusija je na granicu sa Ukrajinom poslala više od 100.000 vojnika - opremljenih najsavremenijom vojnom opremom, ali uporno poriče da planira invaziju. Međutim, prema izveštajima brojnih obaveštajnih službi - mnogo veći broj trupa, uključujući mornaricu i avio flote, spremne su na akciju u Ukrajini.

Na slikama objavljenim 27. januara vidi se kako ruski vojnici učestvuju u vojnim vežbama u Rostovu. Neke od novopridošlih jedinica prešle su više od 6.000 kilometara sa ruskog Dalekog istoka.

Pročitajte još:

Tenkovi i teška oklopna vozila, za čije postavljanje je potrebno dosta vremena, već odavno su na pozicijama.

U ponedeljak je stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama, Sergej Kislica, rekao da je na granici 130.000 ruskih vojnika, uključujući 112.000 kopnenih vojnika, dok ostatak čine vojnici mornarice i vojni piloti.

Britanski premijer Boris Džonson rekao ja da obaveštajni podaci veoma jasno pokazuju da postoji 60 ruskih borbenih grupa na granicama Ukrajine, što je trećina raspoloživih.

Pored redovnih ruskih trupa, smatra se da ima oko 15.000 ruskih dobrovoljaca u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck. Ukrajina veruje da je ta cifra značajno veća, prenosi BBC.

U decembru su američke obaveštajne službe sugerisale da bi ukupan broj vojnika mogao brzo da se poveća na 175.000.

Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Neki zapadni analitičari kažu da nije jasno da je Rusija spremna za kopnenu invaziju. Oni ukazuju na odsustvo mobilnih terenskih bolnica u nekim oblastima.

Dovoze zalihe krvi i drugu medicinsku opremu

Izveštaji sugerišu da se dovoze zalihe krvi i druga medicinska oprema potrebna za lečenje povređenih, i da bi to moglo da bude pokazatelj spremnosti za napad. Ali, ukrajinsko ministarstvo odbrane je negiralo ova dešavanja.

Mnogi stručnjaci takođe veruju da bi invazija u punom obimu, praćena okupacijom većeg dela ili cele Ukrajine, zahtevala mnogo više trupa nego što ih je Rusija trenutno okupila.

Postoji bojazan da će nekoliko hiljada pripadnika ruske vojske koji se trenutno nalaze u Belorusiji na zajedničkoj vojnoj vežbi, koja će dostići vrhunac između 10. i 20. februara, po završetku istih doći na ukrajinsku granicu. Uz to, poznato je i da lider Belorusije Aleksandar Lukašenko podržava ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je prestonica Ukrajine, Kijev, udaljena je manje od 150 kilometara od granice sa Belorusijom.

Rusija je najavila raspoređivanje naprednih borbenih aviona Su-35 u Belorusiji, zajedno sa sistemima protivvazdušne odbrane, municijom i medicinskom pomoći.

Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Zapadni posmatrači kažu da bi vežba „Alied Resolve“ mogla da pruži priliku za uvežbavanje misije protiv Ukrajine. Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju vojnu opremu, uključujući oklopna vozila, tenkove i raketne sisteme, koja putuje u to područje.

Nagomilavanje flote

Rusija održava i pomorske vojne vežbe, od Atlantika do Pacifika, koje uključuju 140 brodova i pomoćnih plovila, 60 aviona i 10.000 ljudi.

Šest brodova ruske ratne mornarice, sa borbenim tenkovima, osobljem i oklopnim vozilima, prošlo je kanalom Lamanš na putu do vežbi u Sredozemnom moru.

Nejasno je da li su Crno more i ukrajinska obala možda njihova predviđena destinacija.

Neki analitičari kažu da bi amfibijsko iskrcavanje ruskih trupa bilo izuzetno teško i da bi pomorske snage mogle biti „finta“ za odvlačenje ukrajinskih kopnenih snaga od verovatnijih ruta napada na kopnu.

BONUS VIDEO: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare