Andrija Mandic
Andrija Mandić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je danas da imaju potvrđenu parlamentarnu većinu od 41 poslanika i da će se proces izbora nove vlade nastaviti bez obzira da li će predsednik države Milo Đukanović pozvati predstavnike političkih partija na dodatne konsultacije.

On je Televiziji Crne Gore rekao očekuje da će se Vlada formirati vrlo brzo, ako se svi budu pridržavali dogovora od pre četiri meseca.

Mandić je naglasio da izmene i dopune Zakona o predsedniku omogućavaju Đukanoviću da obavi dodatne konsulatacije, ali pošto je on rekao da to ne želi, ovaj zakon je i to regulisao, pa izbor nove Vlade može da se nastavi i bez toga.

„Poslao sam pismo predsedniku i rekao da bi sastanak sa njim bio veoma važan, jer osim dužnosti koju ima Skupština da izabere novu vladu, imamo obavezu i da napravimo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, članova Sudskog saveta i VDT. Svakako moramo da razgovaramo o izbornom zakonodavstvu, jer nas uskoro očekuju predsednički izbori, a za te promene su nam potrebne dve trećine u Skupštini Crne Gore“, kazao je Mandić.

Parlamentarna većina je, kako je naveo, spremna za razgovore sa Đukanovićem, ali ako do njih ne dođe, proces izbora nove vlade se nastavlja.

„Danas se moj posao kao koorinatora većine završava, a mandatar Miodrag Lekić će početi konsultacije sa predstavnicima stranaka. Ne očekujem da će pregovori ići teško, jer smo u poslednja četiri meseca potpisali politički sporazum, napravili politički okvir u kojem treba da se krećemo i postigli dogovor za podelu unutar vlade, tako da je posao koji treba da odradi Lekić više tehničkog tipa ako se svi budemo pridržavali onoga što smo se dogovorili“, kazao je Mandić.

***

BONUS VIDEO: Crna Gora: Tužilac Čađenović negira optužbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar