Mađarski pasoš
Mađarski pasoš Foto: valentyn semenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Od početka sledeće godine u Mađarskoj počinje takozvani program „Zlatna mađarska viza“, koji je odobrila Vlada premijera Viktora Orbana. Radi se o još jednoj praksi koja se neće dopasti Briselu.

Kupovinom nekretnine u Mađarskoj investitor će dobiti pravo na desetogodišnji boravak u zemlji, a dobiće i mađarski pasoš, koji će mu omogućiti neograničeno kretanje u šengenskoj zoni. Uslov je kupovina nekretnine u vrednosti od najmanje pola miliona evra.

Druga opcija za dobijanje desetogodišnje boravišne dozvole i mađarskog pasoša je ulaganje najmanje 250.000 evra u investicione fondove za nekretnine koje izdaje mađarska narodna banka. Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Budimpešta
Budimpešta; Foto: PhotoStock-Israel / ImageSource / Profimedia

Radi se o još jednoj praksi koja bi mogla da naljuti Evropsku uniju.

Naime, mađarski zakon ne navodi da se ova praksa ne odnosi na državljane Ruske Federacije i Belorusije. Istovremeno, Rusija više od dve godine vodi agresivni rat protiv susedne Ukrajine, a režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka podržava rusku agresiju.

Ali Rusi i Belorusi svakako mogu da uđu u Evropsku uniju preko Mađarske od jula ove godine. Oni se mogu registrovati u zemlji kao strani radnici sa nacionalnom ličnom kartom, a zatim da uživaju u slobodnom kretanju unutar Šengena.

Mađarska je odlučila da će od 8. jula 2024. godine na njenoj teritoriji pod povoljnim uslovima moći da rade državljani osam zemalja – Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Belorusije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine.

Zahtev za izdavanje nacionalne lične karte može se podneti dve godine, ali je onda moguće ponovo podneti zahtev za produženje njenog važenja svaki put za još tri godine bez daljih ograničenja.

Dok su ukrajinski i srpski gastarbajteri i ranije koristili Nacionalnu kartu, od 8. jula, kartica je proširena na podnosioce zahteva iz osam zemalja, uključujući Rusiju i Belorusiju.

Bezbednosni rizik

Andraš Rac, mađarski stručnjak za Rusku Federaciju, rekao je da Mađarska ovim korakom uveliko otvara tržište rada za Ruse i Beloruse. Rac ovo vidi kao veliki bezbednosni rizik.
Manfred Veber, predsednik Evropske narodne partije, takođe je upozorio na ozbiljne rizike povezane sa ovim produženjem programa.

Baltičke države su izrazile zabrinutost, a evropski komesar za unutrašnje poslove zatražio je objašnjenje od mađarskog ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera o tome kako će mađarska vlada sprečiti ruske špijune da uđu u zemlju.

Peter Sijarto Foto: TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da uključivanje ruskih i beloruskih državljana u program nacionalne karte Mađarske ne predstavlja bezbednosni rizik za šengenski prostor. On je naglasio da ulazak i boravak i dalje zahtevaju detaljne provere.

Sijarto je kritikovao severnoevropske i baltičke političare zbog, kako je rekao, kampanje dezinformacija u vezi sa programom Nacionalne karte, za koji tvrde da nije bezbedan. Državljani koji nisu iz EU mogu da rade u Mađarskoj pod različitim dozvolama, za koje je obično potrebna ili boravišna dozvola ili Nacionalna karta, pišu mađarski mediji.

Kinezi najzainteresovaniji

Kako ističe portal Index.hu, najveće interesovanje za ovaj program do sada su pokazali građani Kine.

– Kinezi su i dalje zainteresovani za nekretnine u prestonici, primetio je Oran Ben-Ezra, stručnjak za prodaju nekretnina u Budimpešti.

Neke nove nekretnine u Budimpešti su preskupe čak i za strane kupce, pa traže jeftinije opcije na periferiji grada, dodao je on.

Mađarska će takođe imati koristi od programa Zlatna viza. Država i Mađarska narodna banka će kratkoročno imati koristi od dolaska stranih investitora i to će podstaći tržište nekretnina, rekao je Ben-Ezra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare