Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK / BELTA POOL / POOL

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio je zatvaranje granice sa susednom Ukrajinom, pozivajući se na bezbednosne razloge.

POGLEDAJTE JOŠ:

Lukašenko je tokom skupa povodom obeležavanja Dana nezavisnosti rekao da su u Belorusiji otkrivene pobunjeničke grupe koje su planirale da, kako je ukazao, izvrše puč, objavila je državna novinska agencija Belta, prenela je agencija Rojters, objavio je „Glas Amerike“.

„Ogromna količina oružja dolazi iz Ukrajine u Belorusiju. Zato sam naredio granično-bezbednosnim snagama da u potpunosti zatvore granicu sa Ukrajinom“, rekao je Lukašenko.

Belorusija se poslednjih nedelja našla na meti kritika dela međunarodne javnosti i zapadnih država nakon što je u Minsku u pratnji vojne letelice prinudno prizemljen avion kompanije Rajaner u kojoj se nalazio Roman Protaševič, novinar i bloger, koji je potom priveden.

Iniciralo je to reakciju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Država – među kojima su istraga i mere kojima se, pomalo neočekivano imajući u vidu bliske veze srpskih vlasti i beloruskog režima, pridružila i Srbija.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU i država u procesu pristupnih pregovora, politički, ekonomski i vojno učestalo sarađuje sa Rusijom, Belorusijom i Kinom zbog čega joj zapadni međunarodni partneri upućuju česte kritike zbog neusklađenosti svoje spoljne politike sa spoljnopolitilčkim ciljevima Evropske unije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)