Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/PAVEL ORLOVSKIY/

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u svetlu jačanja sankcionog pritiska na Minsk pozvao narode zapadnih zemalja koje se graniče sa republikom i Ukrajine da „dođu sebi“ i da izađu na kraj sa „poludelim“ političarima koji su „izgubili dodir sa realnošću“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Obraćam se pre svega narodima naših susednih zemalja – Poljacima, Litvancima, Letoncima, Ukrajincima – osvestite se dok nije kasno, dovedite u red političare koji su poludeli i izgubili dodir sa realnošću“, rekao je Lukašenko u Brestu na ceremoniji posvećenoj 80. godišnjici početka Velikog otadžbinskog rata.
Prema njegovim rečima, region je i sada, „kao i pre 80 godina“, na ivici globalnog sukoba i zapitao se da li su susedi naučili lekcije iz istorije.

„Sankcije, provokacije… Sve hoću da pitam: da li to namerno radite, hoćete da testirate čvrstinu granica i patriotizam nove generacije Belorusa? Hajde da probamo“, istakao je beloruski lider.

Kako je istakao, ranije su države „živele kao susedi, delile parče hleba“, a ljudi su posećivali jedni druge.

Beloruski lider je pozvao da se svi zajedno zaustave kod te poslednje crte, „jer će sutra biti kasno“.

„Hajde da se zaustavimo kod te poslednje granice. Sutra će biti kasno. Zar je moguće da će se među Ukrajincima, Litvancima, Letoncima i Poljacima prema kojima su se Belorusi oduvek odnosili prijateljski, naći ti koji su spremni da žrtvuju svoj miran život radi bezumlja i ambicija pojedinih rukovodilaca tih država, političara koje je, u stvari, baš briga za naš narod i na svoje narode, njihove sudbine i državnost, našu belorusku državnost?“, pita se Lukašenko.

On je istakao da Belorusi svoju rodnu zemlju, nezavisnost i suverenitet neće nikome dati, da će izdržati „u svakom slučaju“. Beloruski lider je takođe dodao da se za Minsk savremeni svet ne ograničava samo na EU – postoji „dovoljno odgovornih zemalja“ i celih regiona sa kojima će Minsk nastaviti da tesno sarađuje.

„Istina je na našoj strani i mi smo naslednici slavnog pokolenja koje nam je podarilo život, slobodu i nezavisnost“, poručio je Lukašenko.

Podsetimo, EU je vela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.

Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica.

EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogla da se pojave u avgustu ili septembru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar