Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je danas predlog Evropske komisije da se sa Kijevom otvore pregovori o proširenju Evropske unije.

„Ovo je snažan, istorijski korak koji otvara put ka jačoj EU sa Ukrajinom kao njenim članom. Hvala predsednici EK Ursuli fon der Lajen za podršku Ukrajini na putu ka EU. Ukrajina nastavlja sa reformama i raduje se odluci Evropskog saveta u decembru“, naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba naveo je na društvenim mrežama da ukrajinska borba i žrtve nisu uzaludni.

Pročitajte još...

„Ljudi su prepoznali našu transformaciju. Naši snovi i nadanja se ostvaruju. Ono što nas je vodilo kroz najteže vreme sa kojim se bilo koja evropska nacija suočila u modernoj istoriji, bila je istorijska pravda za evropsku naciju Ukrajine i evropska budućnost za našu decu“, poručio je Kuleba, prenosi „Gardijan“.

Obrazlažući odluku EK, Fon der Lajen je ranije izjavila da, Ukrajina, koja je i dalje suočena sa tragedijom i ratom, spovodi reforme.

„Komisija na temelju toga preporučuje otvaranje pregovora o pristupanja“, navela je Fon der Lajen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar