Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

U oko 70 gradova širom Poljske i nekoliko evropskih prestonica mase Poljakinja pod parolom "Nijedna više" izašle su da protestuju zbog restriktivnog zakona o abortusu.

Veliki protest je organizovan posle smrti pete trudnice od sepse u bolnici zbog prakse poljskih lekara da ne spasavaju majku prekidom trudnoće već čekaju da prvo umre plod.

„Dorota iz Novog Targa nije više živa jer poljski zakoni protiv abortusa ubijaju a lekare pretvaraju u političke sluge umesto da budu stručnjaci za zaštitu zdravlja. Koliko još puta ćemo napisati na transparentima ‘Nisam inkubator’? Koliko muževa će izgubiti žene? Da li nas je malo umrlo? Prestanite da nas ubijate“, poručile su u pozivnici na protest organizatorke na čelu sa udruženjem Poljski štrajk žena.

U Varšavi su na protestu pročitane priče pet poljskih trudnica koje su u poslednje dve godine dospele u bolnicu.

Poslednja žrtva Dorota u petom mesecu je ostala bez plodove vode, ali lekari bez obzira na sepsu koja je direktno ugrožavala život majke i abortus bi bio legalan, čekali su da prvo umre plod i trudnica je preminula.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Šestu trudnicu kada je počela da se oseća loše spasilo je samo to što se javila nezavisnoj poljskoj televizji TVN24 i tada su lekari prekinuli trudnoću bojeći se skandala .

„Ubice“, „Hoćemo lekare a ne misionare“, „Nijedna više“, „Prestanite da ubijate“ skandirale su Poljakinje u Varšavi, Krakovu, Vroclavu, Lodju ali i u Novom Targu gde je preminula krajem maja 33-godišnja Dorota u bolnici koja se hvali time što ima relikvije pokojnog pape Jovana Pavla II i zato ne obavlja ni legalne abortuse.

U Varšavi su aktivisti ultrakatoličkih organizacija izašli na svoj protest na trasi šetnje žena i postavili plakate protiv abortusa i glasno se molili.

Vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda koje su pooštrile ionako restriktivni Zakon o abortusu i zbog koga se Poljakinje plaše da zatrudne u domovini odbijaju bilo kakvu krivicu za atmosferu u kojoj se poljski lekari plaše da prekinu legalno trudnoću jer neko može da ih optuži i povlači kroz saslušanja ;i po sudovima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

„Abortus je u Poljskoj dopušten. Život i zdravlje žene su ispred svega. Dobio sam informaciju od Ministarstva zdravlja da je smrtnih ishoda u ovakvim slučajevima bilo i dok je na vlasti bila opozicija“, kazao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki ne navodeći nikakve statistike.

Bez obzira na pet smrti trudnica za koje javnost zna i još nekoliko Poljakinja koje su poslednjih nedelja uz pomoć aktivistkinja za ženska prava i medija ipak uspele da izdejstvuju abortus, lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski kazao je danas da je sve to jedna velika prevara i propagandna zloupotreba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nigde u zakonu nema ni reči o slučaju kada je ugrožen život ili zdravlje trudnice. Tu se ništa nije promenilo“, kazao je Kačinjski o presudi Ustavnog suda iz 2020. godine da je skladu sa Ustavom to da se žene teraju da iznesu trudnoću i kada je plod teško oštećen ili će beba umreti posle porodjaja u patnjama i bolovima.

Zaštitnik prava pacijenata Bartlomjej Hmjelovič saopštio je početkom sedmice da je istraga pokrenuta na osnovu dve krivične prijave zbog smrti Dorote u Novom Targu pokazala da jesu pogažena njena prava kao pacijentkinje i da će bolnica dobiti uputstva kako da takve kršenje prava trudnica izbegne ubuduće.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Ministar zdravlja Adam Njedjelski obavestio je danas da je formirana nova radna grupa u kojoj će prvi put biti i žene – a ne samo muškarci – i koja kao što je već učinjeno 2021. treba ponovo da precizira kako da postupaju lekari u slučajevima kada kreće sepsa kako bi spasili život majke.

Poljska katolička crkva i aktivisti katoličkih organizacija nastoje da se u Poljskoj zabrani abortus potpuno i vladajuća stranka im je izašla u susret tako što je zabranila da se trudnoća prekida u slučaju teškog oštećenja ili oboljenja ploda a ostavila je samo dve legalne mogućnosti – kada su ugroženi život ili zdravlje trudnice ili kada je trudnoća plod zločina – silovanja ili incesta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar