Foto:AP Photo/Andrii Marienko

Ukrajinski zvaničnici kažu da su značajna ruska granatiranja pretvorila severni front u istočnoj oblasti Harkova u "epicentar" bitke, ali da se ukrajinska odbrana drži. Vlasti su poručile stanovništvu da se evakuiše iz Kupjanska na bezbednije teritorije zbog svakodnevnog granatiranja.

Ruslan Muzičuk, portparol Nacionalne garde, rekao je ukrajinskoj televiziji u četvrtak da „pravac Kupjanska ostaje epicentar borbe, gde neprijatelj koncentriše svoje glavne napore“.

„Broj neprijateljskih snaga i sredstava i njihovo nedavno aktiviranje u ovoj oblasti fronta imaju za cilj da pokušaju da preokrenu tok na ovom delu fronta“, dodao je Muzičuk, prenosi CNN.

Muzičuk je rekao da su Rusi doveli desantne jurišne jedinice „a one su pojačane tenkovskim jedinicama koje uz podršku avijacije i artiljerije pokušavaju da napadnu položaje ukrajinskih branilaca“.

„Poslednjih nedelja se dešavalo više od 50 vazdušnih napada svakog dana, a ponekad i više od 80“, rekao je on.

Foto:profimedia.rs

Ruska ofanziva je bila osmišljena da privuče više ukrajinskih jedinica u to područje, rekao je Muzičuk, ali nije isključio pokušaj da se zauzme i sam grad Kupjansk.

Rusija pokušava da „preuzme inicijativu“

Serhij Čerevatij, zamenik komandanta Istočne vojne grupe, rekao je da „Kupjanski pravac ostaje jedan od onih gde neprijatelj pokušava da preuzme inicijativu“. Čerevatiji je rekao da je odbrana „ojačana, a sposobnosti za napade su poboljšane. Dakle, situacija je teška, ali pod kontrolom“. On je dodao da su Rusi u jednom danu uz vazdušne napade upotrebili artiljeriju 559 puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je u četvrtak ujutro grad Kupjansk ponovo granatiran, izazvavši požar, ali bez žrtava.

Nakon najave obavezne evakuacije civila u Kupjansku, Andrij Kanaševič, vršilac dužnosti načelnika Kupjanske okružne vojne uprave, rekao je da „ruski teroristi postaju još ciničniji i potpuno ravnodušniji prema ljudskim životima“.

„Predlažemo da stanovnici Kupjanskog okruga donesu odgovornu i informisanu odluku da privremeno odu na bezbedne teritorije Harkovske oblasti“, rekao je Kanaševič.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar