Foto: Shutterstock

Penzionerka je osuđena na 14 meseci zatvora, međutim, iza rešetaka će ostati samo sedam meseci. Njoj se na teret stavlja dovođenje u opasnost život ljudi i imovine.

Njoj je takođe izrečena mera psihijatrijskog lečenja.

„Kriva sam. Tri meseca pre tog događaja hodala sam po institucijama zbog zaplene koju sam dobila, pa sam pretrpela veliki šok. Dan pre tog događaja, sam i sanjala tu kuću. Tu noć sam imala flašu s benzinom kod sebe. Celog događaja se ne sećam. Sećam se balvana i vrata. Sve mi je u magli. Ali sada sam svesna koju sam opasnost izazvala i ugrozila živote svojih komšija. Žao mi je i kajem se. Želim da se lečim“, branila se u suzama u sudnici optužena zagrebačka penzionerka koja je tokom paljenja, smatra tužiteljstvo, postupala neuračunljivo.

Prilikom određivanja kazne sud je uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je pre bila neosuđivana, da joj je narušeno zdravstveno stanje kao i da je bila bitno smanjeno uračunljiva, piše Jutarnji.

Kao otežavajuća okolnost uzima joj se to što je svojim ponašanjem dovela u opasnost život dece koja su se tog dana nalazila u zgradi. Sud ju je, međutim, oslobodio plaćanja sudskih troškova i advokata po službenoj dužnosti jer prima malu penziju i 26 evra pomoći od Grada Zagreba.

Inače, za navedeno krivično delo zakon predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.

Ona je, prema optužnici tužilaštva, u četiri sata ujutru navedenog datuma, iako svesna da može da ugroziti telesni integritet stanara zgrade, natopila više krpa i papira motornim benzinom. Potom je više krpa, papirnatih kutija i otirača zapalila upaljačem, a na sve to je zapalila krpe i papire na drvenim stepenicama pa je vatra brzinom munje zahvatila i drvenu oblogu poda u hodniku. A u požaru je delimično oštećen i njen stan.

Ona se tom prilikom nagutala dima, a vatrogasci su je zatekli u besvesnom stanju. Izvukli su je u hodnik i pružili joj prvu pomoć.

***

BONUS VIDEO: Požar u stambenoj zgradi u Dubaiju – 16 mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar