Foto: Mayank Makhija/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da li se Indija pozicionira kao jedna od vodećih svetskih supersila uz SAD, EU i Kinu? Same stope rasta indijske privrede, kao i činjenica da je Indija već postala najmnogoljudnija zemlja na svetu, govore da razmere njenog značaja rastu. Međutim, sada je pitanje da li će Indija zbog svoje veličine i potencijala postati globalna investiciona meka. U ovom trenutku je zanimljivo da su čak i iskusni investitori iznenađeni informacijom o tome koliko je indijska berza bila zahvalna na investicijama u poslednjih 30 godina.

Niraj Bagvat i Philip Brooks iz Vellington Management-a iznenadili su i sebe i klijente kuće za koju rade upoređujući učinak ključnih globalnih berzi u periodu od 30 godina od 31. decembra 1992. do 30. marta 2022. godine.

Investitori nisu bili iznenađeni što su dugoročni prinosi po uloženom dolaru bili mnogo veći u Sjedinjenim Državama nego u Kini, ali je saznanje da je učinak Indije takođe bio mnogo bolji od Kine šokirao mnoge. Naime, treba imati u vidu da je kinesko tržište već duže vreme u fokusu mnogih investitora, dok su indijske akcije praktično ignorisane.

Istraživači su uporedili američki S&P 500 indeks, kineski MSCI i indijski MSCI indeks.

Foto:EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Zaključak stručnjaka Velingtona je jednostavan, ali ništa manje iznenađujući.

„U Kini je sve zbog vlade, u Indiji je sve uprkos vladi”, zaključili su.

Ovu naizgled neobičnu tezu objašnjavaju različitim osnovama ekonomskog rasta.

„Dok je Kina decenijama pružala dovoljnu podršku industrijskom razvoju, uključujući uspostavljanje transportne i distributivne infrastrukture svetske klase i pružanje materijalnih subvencija, u Indiji to nije slučaj. U stvari, cena kapitala je bila daleko veća u Indiji nego u Kini, dok je konkurencija među industrijskim igračima bila manja. S druge strane, verujemo da je ovo dovelo do „opstanka najsposobnijih“ na indijskom tržištu akcija, pri čemu su mnoge kompanije koje ostvaruju održivo veći prinos na kapital postale „pobednici“. Ovi visoki nivoi prinosa na kapital su u velikoj meri podsticali snažne performanse indijskog tržišta tokom vremena“, rekao je Velington.

Postoji pet razloga zašto bi Indija mogla postati novi pokretač globalnog rasta nakon Kine.

Pročitajte još:

1. Indijski investicioni pejzaž se brzo menja, investitori na ovom velikom tržištu u godinama koje dolaze mogu, na primer, da očekuju čitav niz internet, medijskih i e-trgovina poslovanja.

Pored toga, industrija trenutno iznosi samo jedan odsto MSCI indeksa za Indiju i očekuje se snažan rast – u Kini je udeo već 18 odsto.

2. Odlična demografija: samo urbano stanovništvo Indije će se povećati za 125 miliona ljudi u narednih 15 godina. Istovremeno, očekuje se da će se potrošačka moć indijskih domaćinstava povećati za oko 2,5 puta u periodu od 2020. do 2030. godine. Uz trend pada troškova zaduživanja i oslobađanje sve većeg dela prihoda za masovnu potrošnju, demografija će svakako snažno stimulisati rast.

3. U SAD i EU kompanije sve više traže partnere u Indiji kako bi obezbedile veću efikasnost lanaca snabdevanja, pa Indija prolazi kroz period eksplozije izvoza. Istovremeno, globalni trend digitalizacije postaje zamajac za strukturne promene u Indiji kao globalnom outsourcing centru.

4. Globalna geopolitička napetost dodaje značaj veličini i položaju Indije. Politički sukobi između SAD i Kine pozitivno utiču na političko i ekonomsko pozicioniranje Indije.

5. U periodu od 2017. do danas, indijska vlada je pokrenula niz ambicioznih reformskih projekata – promene poreskih pravila za dobra i usluge, smanjenje korporativnih poreza, privatizacija industrije, investicione inicijative, insistiranje na digitalizaciji, ‘Make in India ‘ program, državni investicioni plan u 1,5 biliona dolara u infrastrukturu u narednih pet godina…

BONUS VIDEO Dragana Mitrović: Ekonomija drži balans u tajvanskoj krizi