Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Kijev je objavio da se broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici povećao na 149.000, što pokazuje da do najavljenog povlačenja ruskih trupa nije došlo. Uz to, sutra se održava vojna vežba ruskih strateških nuklearnih snaga na kojoj će biti testirane neke od najopasnijih vrsta oružja, a koju će nadgledati ruski predsednik Vladimir Putin lično.

Kako prenosi AFP, broj ruskih vojnika se naglo povećao na skoro 150.000, što izaziva sve veću zabrinutost Zapada.

Sutra počinje vežba „Grom“

Dodatno zabrinjava i to što će se Putin sutra dolazi na vojne poligone kako bi pratio vežbe ruskih odbrambenih strateških snaga, uključujući lansiranje balističkih i krstarećih raketa dizajniranih da simuliraju nuklearni napad.

„Godišnje strateške vežbe Grom održaće se sutra pod nadzorom vrhovnog zapovednika ruskih oružanih snaga Vladimira Putina“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva obrane.

Vladimir Putin Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Radi se o vežbama koje se inače održavaju leti, ali je „sticajem okolnosti“ sada njihov termin pomeren za zimu, a Zapad ovo pomeranje tumači kao Putinovo upozorenje NATO-u kako se alijansa ne bi mešala u slučaju invazije na Ukrajinu.

Pročitajte još:

„Planirana vežba snaga strateškog odvraćanja ima za cilj proveru spremnosti vojnih zapovednika i posada raketnih sistema, ratnih brodova i strateških bombardera za izvršavanje misija, kao i proveru pouzdanosti naoružanja strateških nuklearnih i konvencionalnih snaga“, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Inače, u vežbama učestvuju Raketne strateške snage, Vazdušno-kosmičke snage i brodovi Severne i Crnomorske flote. Tokom vežbe, vojska će lansirati balističke i krstareće rakete.

Lukašenko stigao u Moskvu

Paniku Zapada podriva i dolazak beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Moskvu na sastanak sa Putinom, jer je pomenuti lider juče pretio nuklearnim napadom.

„Ako naši protivnici poduzmu apsurdne korake, u Belorusiju će biti raspoređeno ne samo nuklearno, već i naprednije oružje kako bismo zaštitili našu teritoriju“, rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukasenko
Aleksandar Lukašenko Foto:Tanjug/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Takođe je dodao i da će Putin i on danas odlučiti o tome šta će se desiti u budućnosti po pitanju Ukrajine.

„Kakvu god odluku doneli, tako će biti. Ako se odlučimo za povlačenje ono će se desiti u roku od 24 sata. Ako odlučimo mesec dana, onda će ostati mesec dana. Oružane snage ostaće koliko bude potrebno“, rekao je beloruski predsednik.

Jutros ponovo granatiranje

Podsetimo, u ranim jutarnjim satima proruske snage u istočnoj Ukrajini optužile su ukrajinske vladine snage za današnje artiljerijske i minobacačke napade u tri odvojena incidenta.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika saopštila je da je granatirano selo Petrivske jutros u 05.30 časova po lokalnom vremenu, dok je samoproglašena Luganska Narodna Republika prijavila jutros dva dva incidenta sa minobacačkom vatrom.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare