Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Zhang Jiye / Xinhua News / Handout / AFP / Not supplied / WillWest News / Profimedia

U jednom od najvećih stradanja ruske vojske, potapanju krstarice "Moskva", veliku ulogu odigrale su i Sjedinjene Države. Naime, SAD su podelile obaveštajne podatke sa Ukrajinom o lokaciji ruske krstarice neposredno pre napada na ovaj ratni brod.

Američki zvaničnik je u četvrtak rekao da je Ukrajina sama odlučila da gađa i potopi jedan od najboljih brodova ruske crnomorske flote koristeći sopstvene protivbrodske rakete.

Pročitajte još:

Informacije su im prosledili kako bi im pomogli u odbrani usled žestokih ruskih napada na ukrajinsku obalu.

Bajdenova administracija je pojačala razmenu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom zajedno sa isporukom oružja i projektila kako bi joj pomogla da se odbrani od ruske invazije.

Otkako je Vladimir Putin naredio invaziju u februaru, Bela kuća je pokušala da izbalansira podršku Ukrajini, demokratskom savezniku, a da ne učini bilo šta što bi moglo da izgleda kao direktan napad na Putina. Kako je rat odmicao, Bela kuća je pojačala svoju vojnu i obaveštajnu podršku.

Ratni brod Moskva
Foto: REUTERS/Alexey Pavlishak

Zvaničnik koji je govorio u četvrtak rekao je da SAD nisu bile svesne da Ukrajina planira da udari na „Moskvu“ do poslednjeg trenutka.

Nakon izveštaja Njujork tajmsa o ulozi SAD u podršci Ukrajini u potapanju ruskog broda, u kojem su stradali mnogi ruski vojnici, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da američke agencije „ne daju obaveštajne podatke o lokaciji visokih vojnih zvaničnika na bojnom polju, niti učestvuju u odlukama o gađanju ruskih pozicija“.

„Ukrajina kombinuje informacije koje im mi i drugi partneri dajemo sa informacijama koje oni sami prikupljaju, a zatim sami donose odluke i preduzimaju sopstvene akcije“, rekao je Kirbi.

Sva najvažnija dešavanja iz Ukrajine pratite u blogu uživo portala Nova.rs.

BONUS VIDEO: Kako je izgledala krstarica „Moskva“ – ponos ruske flote

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar