Foto: N1, Shutterstock

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna agencija je zajedno sa policijom privela dvojicu stranaca koji su osumnjičeni za špijuniranje u korist Rusije. Kako se ispostavilo, oni su u Ljubljani iznajmili malu kancelariju, u kojoj je trebalo da se formalno bave nekretninama i antikvitetima.

Dvojica ruskih agenata imala su državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a u Sloveniji su delovali pod lažnim identitetom. Iznajmili su malu kancelariju u poslovnoj zgradi iza Bežigrada, u Parmovoj ulici, gde su i uhapšeni. Formalno se navodi da se bave trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Na osnovu saopštenja Sove, tužilaštvo je pokrenulo postupak i početkom decembra prošle godine podnelo zahtev istražnom odeljenju Okružnog suda u Ljubljani za sprovođenje istrage protiv dva fizička lica privedena za krivično delo špijunaže. Dvojica osumnjičenih su u pritvoru, prenosi N1.

Foto: shutterstock By Tjasa Razinger

O tome je, po svemu sudeći, obavešten i skupštinski odbor za kontrolu obaveštajno-bezbednosnih službi (Knovs).

Dvojica muškaraca se sumnjiče da su počinili krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu i krivično delo provera. Za krivično delo špijunaže zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, dok je za krivično delo provere zaprećena kazna zatvora do tri godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

U slovenačkoj obaveštajno-bezbednosnoj agenciji za N1 su objasnili da, u skladu sa zakonom, prikupljaju i procenjuju podatke i prenose informacije o delovanju i aktivnostima stranih obaveštajnih službi ili njihovih pripadnika na teritoriji Slovenije, koje su usmerene protiv države i koje svojim delovanjem ugrožavaju ili bi mogle ugroziti nacionalnu bezbednost i interese Republike Slovenije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare