Foto: Alina Kabaeva/east2west news / East2West News / Profimedia

Nova knjiga o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koja će uskoro ugledati svetlost dana, otkriva kako ga je ljubav sa nekadašnjom gimnastičarkom Alinom Kabajevom promenila, a samim tim i tok svetske politike.

Autor Filip Šort razgovarao je sa bivšim ruskim zvaničnicima i osobama za koje tvrdi da su bliske prvom čoveku Kremlja. Iz tih razgovora nastala je biografija koja detaljno opisuje

Biografija koja detaljno opisuje život ruskog predsednika Vladimira Putina sugeriše da je ljubavnica lidera Kremlja možda uticala na njegov pristup spoljnoj politici.

Foto: AFP / East2West News / Profimedia

Izolacija od sveta

U knjizi Šort navodi da je Putin veći deo života proveo izolovan od ostatka sveta. Situacija je pogoršana nakon što se 2013. godine razveo od supruge Ljudmile Putine, sada Očeretnaje.

Krah tridesetogodišnjeg braka značio je da prvi čovek Kremlja nema porodicu koja bi mu „pomogla da ostane čvrsto na zemlji“. Ovo je naročito bilo izraženo od kako je postao predsednik krajem 1999, a početkom 2000. godine.

Naime, Putinova tadašnja supruga Ljudmila nije volela pažnju javnosti. Retko kada se pojavljivala na događajima koji su podrazumevali fotografisanje, snimanje i poziranje.

Alina Kabajeva Foto: / Polaris / Profimedia

To je je predstavljalo veliku prepreku za Putina koji je stremio novim visinama i novom mandatu. Činjenica da na tom putu nije imao vernu partnerku, ocenjuje Šort, značajno je uticala na njegovu izolaciju.

Taj brak je okončan, ali tek kada su se u javnosti već pojavile glasine da Putin ima ljubavnicu. U pitanju je žena za koju se sada spekuliše da je tajna prva dama Rusije – bivša gimnastičarka Alina Kabajeva.

Nova romansa

Putin i Kabajeva su se upoznali 2005. godine, tokom njene uspešne gimnastičarske karijere. Tamošnji mediji su 2008. godine pisali o potencijalnoj romansi predsednika i miljenice nacije, ali je Kremlj te tvrdnje ubrzo demantovao, dok su mediji u kojima se pojavila informacija o Putinovom privatnom životu ugašeni.

Međutim, autor knjige primećuje da se ponašanje ruskog lidera znatno promenilo od kada je prvi put viđen sa Kabajevom. Raspoloženje predsednika Rusije se popravilo nakon početka romanse sa Alinom, koja je tada imala 22 godine.

Putin
Foto: Russian Gymnastics Federation / East2West News / Profimedia

„Da li je to bio jedan od faktora koji je pomogao da se proizvede ono što se sa ruske tačke gledišta činilo samouverenijim i snažnijim pristupom u spoljnoj politici, ali je na Zapadu viđeno kao agresivnije? Moguće je.“, navodi Šort u knjizi o Putinu.

Iako njihova romantična veza nikada nije potvrđena, često je bila tema spekulacija. Ipak, Alina se sredinom 2015. godine povukla iz javnosti, a sa njom su nestale i glasine o povezanosti sa Putinom – sve do početka rata u Ukrajini.

Čitava porodica u Švajcarskoj?

Kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara ove godine, Alina Kabajeva bila je jedna od mnogih javnih ličnosti koje su pohvalile poteze Kremlja i borbu Rusije. Ona sada obavlja funkciju predsednice nacionalne medijske grupacije, a nekada je bila i poslanica u Dumi ispred Putinove „Jedinstvene Rusije“.

Tada je pažnja javnosti ponovo usmerena ka Alini, o kojoj su isplivale mnoge nepoznate informacije. Velika Britanija i Evropska unija uvele su sankcije brojnim oligarsima i pojedincima koji su povezani sa Kremljom, a na crnoj listi našlo se i ime Aline Kabajeve.

POGLEDAJTE JOŠ:

EU je saopštila da je Kabaeva „povezana sa osobom koja je na listi odgovornih i aktivno podržava akcije koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i bezbednost u Ukrajini“.

Isto su želele da učine Sjedinjene Američke Države, ali je postojao strah od Putinove odmazde.

Kako Kabajeva sada živi u Švajcarskoj i povremeno dolazi u Moskvu, tamošnji mediji otkrili su detalje o njenom životu. U jednom od brojnih izveštaja navodi se da su Kabajeva i Putin roditelji dva dečaka.

Jedan je rođen u Švajcarskoj 2015. godine, baš u vreme kada se Alina povukla iz javnosti, a drugi u Moskvi 2019. godine.

Ove informacije nikada nisu potvrđene, jer Putin zvanično ima samo dve ćerke iz prvog braka – Mariju Voroncovu i Katerinu Tihonovu.

BONUS VIDEO Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar