Raketa Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Ostaci kineske rakete "Dugi mart 5B" trebalo bi da padnu na Zemlju za nekoliko sati, ali niko ne zna tačno gde će završti njeni ostaci.

„Danas (petak) će najveći deo kineske rakete-nosača ’Dugi mart 5B‘, koju je 31. oktobra lansirao modul kineske orbitalne stanice, nekontrolisano ući u atmosferu.

Na Zemlju će pasti između 5 i 10 tona otpada iz raketnog bloka od 21 tona. Nije moguće tačno utvrditi kada i gde će se to dogoditi.

Prema jednoj proceni, to bi moglo da se dogodi u 12.20 – plus-minus 3 sata, piše Jutarnji list.

Krhotine bi mogle da padnu u Severnu Ameriku, Afriku i Australiju, ako ne padnu u neki od okeana“, napisao je na Fejsbuku Ante Radonić, poznati popularizator nauke i svemirskih letova.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je četvrti put u poslednje dve godine da kineske rakete nekontrolisano padaju na Zemlju. Deo koji je pao na zemlju u maju 2020. oštetio je imovinu žitelja dva sela u Obali Slonovače.

Jedan komad je pao u blizini Maldiva 2021. godine, a nekoliko komada palo je u okean kod Filipina ove godine. Na sreću, nije bilo žrtava.

Ali čelnici svemirske industrije osudili su kinesku praksu da pušta rakete da nekontrolisano padaju na Zemlju, rekavši da su nepotrebno rizične i predstavljaju pretnju po ljudske živote i imovinu.

– Da li se radi o namernom ignorisanju međunarodnih uputstava? Ili je to možda novi proizvod koji nije dobro dizajniran? Šta god. Nije dobro što će se mnogo ljudi potencijalno naći na udaru – rekao je za Business Insider Džon Logsdon, osnivač i bivši direktor Instituta za svemirsku politiku Univerziteta Džordž Vašington.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar