Foto: Profimedia, EPA/EFE

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Navedeno je da bi ovi Britanci mogli da se suoče sa smrtnom kaznom, što bi mogao da bude pokušaj da se izvrši pritisak na zapadne zemlje da naprave dogovor za njihovu slobodu.

Britanci Endru Hil iz Plimuta i Dilan Hili iz Hantingdona takođe su optuženi za „nasilno preuzimanje vlasti“ i za „terorističku obuku“, navodi državna novinska agencija u Donjecku pod kontrolom Rusije. Izveštaj je dostavljen anonimnom zvaničniku i nije potvrđen.

Vlasti u Donjecku koji kontroliše Rusija su prošlog meseca osudile dvojicu Britanaca i jednog Marokanca na smrt po identičnim optužbama. Nije određen datum izvršenja kazne, a dvojica muškaraca ulažu žalbu na presudu.

U toku je istražna operacija, istražitelji traže dokaze o zločinima koje su počinili Britanci jer ne žele da svedoče i odbijaju da sarađuju, rekao je izvor. Hil, za koga se navodi da je ranije služio u Lankasterskom puku britanske vojske, prvi put je prikazan na ruskoj televiziji nakon hapšenja.

PROČITAJTE JOŠ:

On je prikazan na snimku koji je emitovan prošlog meseca pod naslovom: „Ekskluzivno – pre poguljenja“.

Drugi čovek, Dilan Hili, navdno je radio u Ukrajini kao volonter humanitarne pomoći. Izveštava se da su on i još jedan Britanac Pol Uri, uhapšeni u blizini Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, dok su vozili da pomognu ženi sa dvoje dece da se evakuiše.

Rečeno je da radi za Ukrajinu nezavisno od bilo koje veće humanitarne organizacije. Njegov prijatelj je rekao da veruje da Hili otišao u Ukrajinu kako bi pomogao.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar