Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Jemenski pobunjenici Huti zapretili su danas da će gađati izraelske brodove u Crvenom moru, nakon što su preuzeli odgovornost za nekoliko napada na Izrael, u ratu sa palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze.

„Stalno pratimo i tragamo za bilo kojim izraelskim brodom“, izjavio je vođa Hutija Abdel Malek al Huti za tamošnje medije.

„Neprijatelj (Izrael) pribegava kamuflaži u svom kretanju u Crvenom moru, posebno u moreuzu Bab al Mandeb. Nije se usudio da istakne izraelske zastave na svoje brodove i ugasio je identifikacione uređaje“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Huti će proveravati koji brodovi pripadaju Izraelu i neće oklevati da ih gađaju.

Tesnac Bab El-Mandeb, uski prolaz između Jemena i Džibutija, nalazi se na poznatoj ruti za svetsku trgovinu, posebno za promet nafte.

Huti, koji kontrolišu jemensku prestonicu Sanu, su „deo osovine otpora“ protiv Izraela, što uključuje grupe koje podržava Iran, poput palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Od početka rata Izraela i Hamasa, pokrenutog 7. oktobra napadom palestinske grupe na izraelsku teritoriju bez presedana, pobunjenici Huti su sproveli nekoliko napada dronom i raketama dugog dometa na Izrael.

Napadi „naših projektila i dronova će se nastaviti“, rekao je vođa Hutija.

Huti imaju balističke i krstareće rakete i dronove koji bi teoretski mogli da pređu 1.600 kilometara koji razdvaja južno Arapsko poluostrvo od Izraela, ocenjuju analitičari.

Oni dodaju da njihov arsenal predstavlja „veoma mali rizik“ za Izrael.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar