Ivan Turudić Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Sudija Ivan Turudić postao je juče glavni državni tužilac Hrvatske, nakon što su poslanici u Saboru glasali za njegovo imenovanje. Turudić dolazi na predlog premijera Andreja Plenkovića, a prethodnih dana bio je u centru velikog skandala zbog poruka koje je razmenjivao sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, kojoj se sudi za korupciju. Turudić je izabran sa 78 glasova za, 60 protiv, dok je dvoje poslanika bilo uzdržano.

Danima je u Hrvatskoj trajala polemika oko Turudićevog imenovanja, nakon što je „Jutarnji list“ objavio poruke njega i Josipe Rimac, po kojima se može zaključiti da su u bliskom odnosu i traže jedno drugom usluge. Opozicija je najavila da će se obratiti međunarodnim institucijama jer vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predlaže čoveka koji dogovara poslove sa optuženim kriminalcima. Sa druge strane, premijer Plenković stvari vidi drugačije.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Plenković: Najbolji kandidat

Premijer Hrvatske komentarisao je izbor Turudića za glavnog državnog tužica, rekavši da je nije bilo boljih kandidata od njega. Kada je reč o kompromitujućim porukama koje je Turudić razmenjivao sa okrivljenom bivšom gradonačelnicom Knina, kaže da su te poruke objavljene iz „političkih razloga“.

“Ovo je pušteno iz isključivo političkih razloga. Ne da bi se sprečio izbor konkretnog kandidata, nego da bi ga privatna korespondencija diskreditovala, a nama politički naštetila. To je zla namera. Niko od nas nije Turudiću rekao da se kandiduje, sam se kandidovao. Mogao se kandidovati svako ko je hteo. Da se kandidovao neko bolji, možda bismo njega izabrali. Od ovih četvoro koji su se kandidovali, on je bio najbolji”, rekao je premijer Hrvatske i dodao:

„Ovde nije poenta Turudić, nego tajming puštanja, zlonamernog puštanja, tih poruka ne bi li se učnilia politčka šteta Vladi”, kaže Plenković na pitanja o puštanju u javnost SMS-ova koje je Turudić razmenjivao sa Josipom Rimac.

Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/Olivier Matthys

„Di si radosti“

„Jutarnji list“ je ranije objavio poruke koje su razmenjivali Rimac i Turudić, koji je tada bio sudija.

„Di si radosti“, napisala je 2016. godine poslanica Josipa Rimac tada predsedniku Županijskog suda. Na tu poruku, Turudić joj je uzvratio porukom: „Di si lipa“. Nakon njene konstatacije „da on ne sme da se druži sa njom“, dogovorili su vreme i mesto susreta.

U porukama se vidi da su se često sastajali zbog predmeta koje je Turudić vodio na sudu, zbog čega je ona od njega tražila usluge i savete.

Takođe, hrvatski predsednik Zoran Milanović naveo je da on ima saznanja od bezbednosnih službi da se Turudić sastajao i sa fudbalskim menadžerom Zdravkom Mamićem, kada je protiv njega pokrenut krivični postupak.

Josipa Rimac Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon što je Josipa Rimac uhapšena zbog više korupcionaških afera, Turudić je upitan o odnosu sa njom.

„Ma ne, nismo prijatelji. Nije to bila ciljana kafa, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, pozdravili smo se i to je to“, tvrdio je Turudić 2020. godine, samo dva dana nakon hapšenja Rimac.

On je dalje ostaje pri tvrdnjama da mu je Josipa Rimac dobra poznanica i ništa više.

„Nisam lagao, prvo želim reći da kad sam govorio da nisam posebno dobar s njom, to se odnosilo na 2015. godinu kad su me novinari ili neko snimio u jednom lokalu u centru Zagreba. Od 2015. do 2024 je prošlo devet godina i mi smo u međuvremenu postali dobri poznanici i znali smo se dopisivati, što je očigledno, i znali smo popiti kafu. Naše se poznanstvo na to svodilo“, rekao je Turudić u Dnevniku NOVA TV.

Plenković, Rimac, Turudić Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia, Marko Prpic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL

„Mogu vam dati Turudića“

Nedavno je nedeljnik „Nacional“ objavio reči Rimac, koja tvrdi je joj je Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nudila nagodbu ako lažno svedoči protiv sudije Ivana Turudića. „Jutarnji list“ sada navodi da je upravo Rimac ponudila Uskok-u „tri ministra, Turudića i lokalne zvaničnike za pet godina zatvora“.

Vanja Marušić, kao tadašnja direktorka Uskoka, planirala je u leto 2021. krivično da goni i zvanično optuži Ivana Turudića, sudiju Visokog krivičnog suda i danas izabranog glavnog državnog tužioca, za zloupotrebu položaja i ovlašćenja zbog sumnje da se neprimereno umešao u krivični postupak protiv Ivana Inje Bašića.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U nedeljniku Nacional od 6. februara objavljen je tekst pod naslovom „Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti“ u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je Uskok u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njen iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uslov za nagodbu. Radi istinitog informisanja javnosti navodimo kako su u ovoj Kancelariji u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka koji nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o krivičnom postupku, te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenom u celosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona“, navodi se u saopštenju.

„Jutarnji list“ je objavio da je Rimac Uskoku nudila odavanje informacija o ministrima, Turudiću i drugim lokalnim zvaničnicima u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

„Mogu vam dati tri ministra, sudiju Ivana Turudića te desetak nižih lokalnih zvaničnika, ali želim da mi jedinstvena kazna za sve za što me optužujete bude manja od pet godina“, nudila je Rimac Uskoku 2021. godine. Pregovori su navodno zapeli upravo na tome što je kazna koju je Rimac tražila bila preniska za krivična dela za koja je osumnjičena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar