Nagorno-Karabah Foto:Tanjug/Siranush Sargsyan's Twitter account via AP

Više od 200 ljudi povređeno je u eksploziji skladišta goriva koja je večeras potresla planinski region Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu, iz kojeg se Jermeni iseljavaju nakon što je azerbejdžanska vojska povratila punu kontrolu nad tom separatističkom teritorijom.

U eksploziji u blizini regionalne prestonice Stepanakerta ranjeno je više od 200 ljudi, rekao je ombudsman za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan na društvenoj mreži Iks.

Nije poznato šta je izazvalo eksploziju, koja se dogodila dok su stanovnici stajali u redovima da nabave gorivo za automobile u kojima napuštaju region.

Većina žrtava je u „teškom ili izuzetno teškom“ stanju, rekao je Stepanjan, dodajući da će žrtve morati da budu prebačene avionom iz regiona kako bi im lekari spasili živote.

Nagorno-Karabah Foto:Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov

Nije poznato ima li mrtvih.

Azerbejdžanska vojska je prošle nedelje porazila jermenske snage u jednodnevnom napadu, primoravavši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o „reintegraciji“ Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike.

Iako se Azerbejdžan obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u regionu i obnoviti snabdevanje Nagorno-Karabaha posle 10-mesečne blokade, mnogi stanovnici u strahu od odmazde sele se u Jermeniju.

Jermenska vlada je saopštila da je više od 6.500 stanovnika Nagorno-Karabaha pobeglo u Jermeniju zaključno sa ovom večeri.

Rusija je saopštila da njene mirovne snage u Nagorno-Karabahu pomažu evakuaciju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar