Nikola Uvarov Foto: Not supplied / East2West News / Profimedia, Shutterstock

Ruski tinejdžer Nikita Uvarov (16) osuđen je na pet godina zatvora zato što je navodno planirao da digne u vazduh virtuelnu zgradu službe bezbednosti FSB u video-igrici „Majnkraft“.

Veće Istočnog okružnog vojnog suda osudilo je dečaka u drugostepenom postupku na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 rubalja (350 evra).

Pročitajte još:

Pored Uvarova uhapšena su još dvojica tinejdžera kojima su određene uslovne kazne, jer su sarađivali tokom istrage.

Policija im je oduzela telefone i saopštila da je otkrila da su razmenjivali poruke o planovima da raznesu virtuelnu zgradu FSB-a koju su napravili u popularnoj onlajn igrici „Majnkraft“.

Prema istražiteljima, tinejdžeri su takođe učili kako da naprave improvizovane eksplozivne naprave i u napuštenim zgradama su vežbali kako da ih detoniraju, piše Dejli Mejl.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

„Ja sam dete koje je želelo da se druži i komunicira sa prijateljima, nisam terorista“, rekao je Uvarov na prvom ročištu, što je i ponovio kada se poslednji put pojavio pred sudom.

Dodao je da će zatvorsku kaznu odslužiti dostojanstveno.

„Miran sam, jer svoje drugove nikada nisam učio lošim stvarima, jednostavno, družili smo se“, rekao je na ročištu u tinejdžer.

Inače, presuda Uvarovu je deo šire prakse koja se sprovodi pod rukovodstvom ruskog predsednika Vladimira Putina u okviru koje mladi Rusi završavaju iza rešetaka pod, kako se navodi, „kontroverznim“ i „preventivnim“ optužbama za terorizam.

BONUS VIDEO: Šta je sajber buling, užas koji ne vidimo…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare