Izrael je najavio intenziviranje napada na sever Pojasa Gaze, dok su istovremeno SAD saopštile da su posvećene isporukama većih količina humanitarne pomoći Palestincima kojima ponestaju hrana, voda, lekovi i gorivo. Više od 50 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze, koji označavaju početak nove faze operacije "Gvozdeni mačevi". U međuvremenu, Gaza se nalazi u smrtnonosnoj zamci u kojoj najviše stradaju - deca

Izraelski ministar odbrane Joav Galan posetio je neqavno trupe na granici sa Gazom, rekavši im: „Vi sada vidite Gazu iz daljine, uskoro ćete je videti iznutra“.

„Ja imam zadatak da nas odvedem do pobede. Bićemo precizni i snažni i nastavićemo sve dok ne ispunimo svoju misiju“, rekao je Galant vojnicima.

Ubrzo nakon Galanove izjave, izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe je obećao pobedu.

Izrael Gaza rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

„Ovo je naš najmračniji čas“, rekao je Netanijahu na sastanku sa svojim britanskim kolegom Rišijem Sunakom.

Nakon napada Hamasa u subotu, 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.400 Izraelaca, uglavnom civila, Izrael je pozvao 360.000 rezervista i okupio ogromnu vojsku oko Pojasa Gaze, dok je istovremeno ojačao odbranu na severnoj granici od mogućih napada Hezbolaha u Libanu.

Izraelski zvaničnici su uporni u svom stavu da ne postoji drugi izbor sem masovnog napada, pod kodnim nazivom operacija „Gvozdeni mačevi“.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

„Strategija je bila da svaki put bude duži jaz između različitih sukoba, ali to nije uspelo. Dakle, jedina mogućnost je ta da moramo da uđemo, očistimo i eliminišemo Hamas iz korena, ne samo vojno, već i ekonomski, njegovu administraciju. Sve bi trebalo da nestane. Neće biti tako kratko koliko bismo mi želeli. Biće potrebno vreme“, rekao je visoki izraelski bezbednosni zvaničnik.

Dok se strah širi širom regiona, jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je rekao da sve vodi tome da „najgore dolazi“.

Izrael Palestina rat Foto:Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Gaza u smrtonosnoj klopci

Portparol ministarstva zdravlja Gaze izjavio je da su od 7. oktobra izraelski udari na Gazu rezultirali smrću 4.651 Palestinca, od kojih su 40 odsto deca. Ovo znači da je oko 1.860 dece ubijeno u Gazi u poslednje dve nedelje.

Izrael Palestina rat Foto:ashraf amra / AFP / Profimedia

Palestinci su izjavili da su dobili ponovo upozorenja od izraelske vojske da se presele sa severa Gaze na jug pojasa, uz dodatnu poruku da bi mogli biti identifikovani kao simpatizeri „terorističke organizacije“ ako ostanu tu.

Palestinski Crveni polumesec kaže da gorivo mora biti uključeno u humanitarnu pomoć koja ulazi u Gazu, kako bi bolnice mogle da nastave sa radom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ova humanitarna pomoć ne sadrži gorivo koje je od vitalnog značaja za bolnice da nastave da rade. Bolnice će se zatvoriti ako ostanemo bez goriva“, kaže Nebal Fasah iz te organizacije.

Civili u Gazi su „na ivici katastrofe“ zbog akutne nestašice hrane, vode i medicinskih zaliha, saopštio je Svetski program za hranu UN (WFP).

Agencija je saopštila da joj je potrebno 74 miliona dolara za hitne potrebe u Pojasu Gaze za sledećih 90 dana, prenosi CNN.

BONUS VIDEO:   Snimci bolnice u gradu Gaza, pre i posle eksplozije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare