Foto: TANJUG/AP Photo/AP Photo/AP Photo/Ariel Schalit/Ohad Zwigenberg/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vojska saopštila je da su lansirane balističke rakete iz Irana na Izrael, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se u Jerusalimu i drugim izraelskim gradovima čuju sirene za vazdušnu opasnost.

Pročitajte još:

Izraelska vojska je navela da su svi civili upućeni ka skloništima.

Sirene se čuju širom Izraela usred iranskog raketnog napada. Neki mediji u Izraelu javljaju da je u napadu ispaljeno više od 100 projektila. Snimak pokazuje presretanje i ruševine i olupine koje padaju iznad Izraela.

Eksplozije se mogu čuti iznad Tel Aviva i zvuk sirena upozorenja širom grada, najveće urbane i ekonomske metropole Izraela.

U Jerusalimu se takođe čuju eksplozije, rekli su svedoci Rojtersu.

Dodaje se da je vojska podelila uputstva za zaštitu od raketnih napada na više mesta širom Izraela.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su post, u kojem se navodi da su svi izraelski civili u skloništima za bombe dok se rakete iz Irana ispaljuju na Izrael.

Iranci potvrdili napad

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je napad na Izrael bio odmazda za smrt lidera Hamasa i Hezbolaha.

Podsetimo, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu u julu, dok je lider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen prošle nedelje u Bejrutu. Iranska garda je dodala da su mete današnjeg napada važne baze i da će detalje saopštiti naknadno.

Izraelski vojni radio tvrdi da je iz Irana na Izrael ispaljeno skoro 200 projektila. U ovom trenutku nije jasno koliko ih je dostiglo neke ciljeve.

Naredbu za lansiranje stotina projektila na Izrael izdao je vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, rečeno je novinskoj agenciji Reuters.

Iranska državna televizija tvrdi da je 80 posto od oko 200 projektila lansiranih na Izrael pogodilo svoje mete, iako IDF tvrdi da nema informacijama o stradalima.

Bajden je naredio vojnicima da pomognu u odbrani Izraela

Predsednik Džo Bajden naredio je američkim vojnim snagama u regionu da pomognu u odbrani Izraela od iranskog napada i obaranju projektila, saopštila je Bela kuća. On prati napad iz Bele kuće, zajedno sa svojom potpredsednicom Kamalom Haris.

SAD presreću neke od projektila iz Irana kako bi pomogle u odbrani Izraela, rekao je zvaničnik odbrane za CBS. Zvaničnik nije želeo da otkrije više detalja.

IDF zapretio Iranu

Portparol izraelske vojske, Danijel Hagari, zapretio je Iranu da će „biti posledica“, on je takođe potvrdio da trenutno nema dodatnih pretnji Izraelu iz Irana.

„Tokom odbrane smo napravili dosta presretanja. Ima nekih udara u centralnim oblastima i oblastima na jugu zemlje“, rekao je Hagari.

On je takođe rekao da nemaju informacije o žrtvama, ali da se one trenutno procenjuju.

„Mi smo u pojačanoj pripravnosti u odbrani i napadu, zaštitićemo građane Izraela. Ova vatra će imati posledice. Imamo planove i delovaćemo u vreme i na mestu koje izaberemo“, rekao je on, a prenosi Tajms of Izrael.

Završen napad

Izraelski vazdušni prostor je ponovo otvoren nakon raketnog napada Irana, saopštila je večeras izraelska vazduhoplovna uprava.

Očekuje se da će poletanje i sletanje aviona biti nastavljeno u narednih sat vremena, prenosi Tajms of Izrael.

Stanovnici su nedavno obavešteni da mogu napustiti skloništa za sat vremena.

Podsećamo da je Izraelska vojska danas izvršila kopneni napad na teritoriju Libana.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare