Bakir Izetbegović Foto: N1

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da međunarodna zajednica ima za cilj da ga "skloni" iz političkog života u BiH.

Izetbegović je ocenio da međunarodni predstavnici to rade, jer se, kako je naveo, otvoreno bunio protiv njihovih stavova, i zato što „ne smeju da udare tamo gde je tvrdo“.

„Neku promenu žele i ne idu tamo gde je tvrdo, već idu na slabije. Tako su radili i u ratu. Uveli nam embargo na oružje, pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati“, kazao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal liks (Klix.ba).

On je ocenio da u međunarodnoj zajednici uvek postoji „islamofobna i kalkulatska linija“, dodavši da međunarodni predstavnici nikada neće odgovoriti zašto je SDA neprihvatljiva, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH jesu.

Izetbegović je optužio i probosansku koaliciju „Trojka“ (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) da su „servilni“ prema SNSD i HDZ, sa kojima su postigli sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

„Prva greška je podela probosanskog bloka. Oni su odlučili da izađu u susret (lider HDZ BiH Dragan) Čoviću i Dodiku, da idu bez Demokratske fronte (DF), bez SDA, pobednika na izborima. Te podele su unele razdor među ljude, pre svega među Bošnjake“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci su počeli da se plaše „sprege Čović-Dodik“.

Izetbegović je rekao da će se tek videti da li će nova koalicija na državnom nivou i u Federaciji BiH imati dovoljan broj glasova da u parlamentima izabere novi Savet ministara i Vladu Federacije BiH.

Kazao je da mu je nerealno to što predstavnici SAD ne reaguju na to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina, i što EU ima servilan i popustljiv odnos prema Dodiku.

Upitan da li je očekivao reakciju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita na obeležavanje 9. januara kao Dana RS, lider SDA je kazao da Šmit nije uradio ništa u vezi sa proslavom praznika koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

„Rekao je da će biti uz tužilaštvo, da je to nedopustivo, ništa nije uradio. Faktički on se pretvara u visokog predstavnika za Federaciju BiH i za SDA“, ocenio je Izetbegović i dodao da se Šmit „ne usuđuje ili ne želi“ da da povuče bilo kakve poteze protiv Dodika.

***

BONUS VIDEO: Polupani izlozi lokala čiji su vlasnici Srbi u Bošnjačkoj mahali

Komentari

Svi komentari (0)