Bakir Izetbegović Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana akademija povodom 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Tim povodom govorili su Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina Berberović.

On je kazao kako je narodu BiH danas potrebnije sećanje na Aliju nego njemu samom.

„Mislim da nam je itekako potrebno sećanje na rahmetli Aliju i jedno herojsko vreme koje je on obeležio kada je BiH ponovo stekla državnost, kada je ponovo napravila vlastitu vojsku, na jedno teško vreme kada smo se uspravili na različite načine – i kao narod i kao država. Jedno posebno vreme kojeg se treba sećati i kojeg ne bi bilo bez ličnosti rahmetli Alije. Zato mislim da je to potrebnije nama nego samom Aliji“, kazao je Bakir Izetbegović.

Na konstataciju da je Alijina retorika više građanska nego mnoge građanske retorike u BiH danas, Izetbegović kaže da je njegov otac bio i musliman, Bošnjak i demokrata, prenosi Klix.ba.

„Alija Izetbegović je bio jedan uvereni musliman i borio se za muslimansku stvar i za pravilnu afirmaciju i razumevanje naše vere, a u isto vreme je bio uvereni demokrata. Kada je BiH u pitanju, čuvena je njegova definicija da to nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu nego da je to vera da različite kulture i identiteti mogu funkcionisati zajedno. Alija je sve to troje na jedan skladan način. To nije u sukobu, etnički princip, građanski princip. Mi jesmo i Bošnjaci i Bosanci, bili smo i Jugosloveni, i muslimani smo većinom. Sve je to po meni u skladu i po onome kako me otac vaspitavao i ponašao se u politici zato ne bih rekao da je zastupao samo građanski princip. Naravno da jeste zagovarao, ali je bio i izuzetan Bošnjak i uvereni musliman“, riječi su Bakira Izetbegovića.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegova sestra Sabina koja je osnovala Fondaciju Alija Izetbegović, a koja je zajedno sa muzejom Alije Izetbegovića organizovala današnju akademiju, rekla je da je vrlo važno obeležavati dan kada je „otišao“ njen otac jer je ostavio zaostavštinu, ali da treba biti oprezan jer je prezirao kult ličnosti.

„Pokušavamo to činiti na diskretan način, sećajući se njega, ali i onih vrednosti za koje je on živio i borio se“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Dodik i Trivićka o pobedi na izborima u RS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar