Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL

Porota Okružnog suda na Menhetnu donela je presudu i proglasila bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa krivim po čak 34 tačke optužnice u krivičnom suđenju za prikrivanje novca.

Porota od 12 članova razmatrala je da li je Tramp kriv za 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata, koji su povezani sa navodnim prikrivanjem tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

Tramp se izjasnio da nije kriv po optužbama u ovom slučaju i negira aferu sa Danijels, prenosi CNN.

Tužioci su nedeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih da se Danijels spreči da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine.

Tramp je rekao da ne zna ništa o nadoknadi troškova Koenu i negira navodni seksualni odnos sa Stormi Danijels.

Tužilac Džošua Stajnglas je u završnoj reči pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je uticaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

Ako Tramp bude proglašen krivim, to ga neće sprečiti da nastavi predizbornu kampanju niti da preuzme položaj predsednika ako pobedi na izborima, prenosi Glas Amerike.

Prema anketama, između Trampa i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena se vodi tesna trka. Anketa Rojtersa i Ipsosa međutim pokazuje da bi Tramp mogao da izgubi podršku ako bude proglašen krivim.

Tramp bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora ako bude proglašen krivim, ali oni koji su osuđeni za ista dela obično se novčano kažnjavaju ili im se izriče uslovna kazna.

Protiv bivšeg predsednika su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana pre izbora u novembru. Tramp se i u tim slučajevima izjasnio da nije kriv.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare